Nyheter : Nyhetsbrev maj 2020

2020-05-07: I vårt senaste nyhetsbrev kan du läsa om ett stort internationellt utbytesprojekt som vi har förmånen att medverka i, om den digitala plattformen #DigitallyYours, om att vi släpper X med teckenspråkstolkning och ÖGONBLICKET som ljudverk och att vi testar ny teknik med Techformance!

Nyhetsbrev 2020-05-07:

Läs nyhetsbrevet i original med bilder via den här länken.

Unga Klara sätter barnperspektivet i fokus i internationellt projekt

När det fysiska mötet med publiken uteblir hittar Unga Klara nya vägar för att på ett säkert sätt sprida metoder om scenkonstprocesser och barnperspektiv! Just nu pågår ett stort multilateralt utbytesprojekt mellan Unga Klara och vänteatrar i Dar Es-Salaam, Istanbul, Kampala, Kigali och Nairobi, som genomförs med stöd av Si Creative Force. 30 scenkonstnärer deltar i en fyradagars workshop som leds av Gustav Deinoff, en av Unga Klaras två konstnärliga ledare, och Julian Vigil, pedagog. Under veckan söker deltagarna barnperspektivet genom att påminnas om sin egen barndom. Unga Klaras skådespelare livestreamar föreställningen My True Selves - De jag egentligen är, av Erik Uddenberg, i regi av Gustav Deinoff.

Bilden: Yarien Rodriguez och Nina Rashid i My True Selves. Foto Milja Rossi.

Gustav Deinoff i livestreaming från Pretoria

Ridån har gått ner på scenerna runt om i världen. Vad händer med scenkonsten när publiken försvinner? Idag, torsdag 7 maj kl. 18 diskuteras detta i en livestreaming från den digitala plattformen #DigitallyYours via Sveriges ambassad i Pretoria, Sydafrika. Ett flertal kända afrikanska och svenska kulturutövare medverkar, bland andra Gustav Deinoff, en av Unga Klaras två konstnärliga ledare. Titta gärna via den här länken.

#DigitallyYours är ett initiativ från Sveriges ambassad i Pretoria och sydafrikanska organisationen Hear my Voice, som samlar artister och intressenter från både Sydafrika och Sverige till virtuella rundbordssamtal och föreställningar, där pandemins påverkan på olika delar av kulturlivet diskuteras och gestaltas. Läs mer om #DigitallyYours här.

Unga Klara On Demand presenterar X med teckenspråkstolkning

Unga Klara har inlett ett samarbete med Tyst Teater och produktionsbolaget Dramaskri för att tillgängliggöra ett flertal av Unga Klaras filmade föreställningar med teckenspråkstolkning. Först ut är föreställningen X, i översättning av teckenspråkstolken Matilda Bergman Bergkrantz. Du hittar filmen på Unga Klara On Demand.

X är en berättelse om Sveriges rasistiska och koloniala historia, regisserad av Farnaz Arbabi, en av Unga Klaras två konstnärliga ledare. X hade premiär 2015 och var en samproduktion med StDH (nuvarande Stockholms konstnärliga högskola). Den filmades då av Fabulous Film & TV.

Bilden: Teckenspråkstolk Matilda Bergman Bergkrantz. Foto från filmen.

Lyssna på Ögonblicket!

Nu släpper vi vårens föreställning Ögonblicket som ljudverk på Unga Klara On Demand. Ögonblicket, av Erik Uddenberg, i regi av Gustav Deinoff, riktar sig till unga 9-11 år och handlar om förmågan till empati som aktiv handling: Att närma oss, känna in och relatera. Perfekt lyssning tillsammans med barnen, i dessa tider!

"Det är lysande teater för unga." Pia Huss, DN, 8 feb 2020

Lyssna på Ögonblicket här.

Foto: Eva Edsjö.

Vi testar ny teknik med Techformance

Unga Klara deltar i projektet Techformance, som drivs av Kultur i Väst. I förra veckan medverkade Unga Klaras skådespelare Parwin Hoseinia, Klas Lagerlund och Victor Ström i en dataspelsliknande workshop, där publiken bestämmer handlingen via mobilen eller datorn. Två skådespelare var ute i skogen i Nackareservatet i Stockholm och en var kvar på teatern. Publiken fick delta via skärm var den än befann sig i Sverige!

Syftet med projektet Techformance är att skapa en metod och en digital plattform som gör scenkonst både tillgänglig och förnyad på ett innovativt sätt för att passa en yngre målgrupp och unga med funktionsvariationer. Läs mer om Techformance här.

På bilden: Unga Klaras skådespelare Klas Lagerlund, Victor Ström och Parwin Hoseinia.