Nyheter : Nyhetsbrev #2 - januari 2021

2021-01-27: I vårt senaste nyhetsbrev skriver vi att den digitala versionen av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar får lovord av både publik och press - i hela Sverige. Vi berättar att gymnasier i Stockholm stad kan boka en kostnadsfri skolvisning. Och vi påminner om det digitala salongssamtalet mellan mellan författaren Johannes Anyuru och Farnaz Arbabi, regissör, dramatiker och en av Unga Klaras två konstnärliga ledare.

Nyhetsbrev 27 januari 2021

Läs brevet i original här.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar streamas i hela landet

Det kan inte sägas ofta nog: Vi på teatern längtar ofantligt mycket efter vår publik! Därför är det glädjande att få veta att publiken längtar efter teatern. Till Unga Klara har många hört av sig via mejl och sociala medier, bland annat med uppmaningen att digitalisera teaterns föreställningar så att det går att titta hemifrån. Vi är mycket stolta och glada över de lovord vi får från människor i hela landet som har streamat den digitala versionen av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar!

- Vi får dagligen in fantastiska reaktioner från hela Sverige, berättar Stefan Hansen, VD Unga Klara. - Samtidigt möter våra skådespelare många skolungdomar i videomöten för publiksamtal efter att de har sett den digitala föreställningen och vi anordnar digitala samtalssalonger för allmänheten, för att på så sätt ändå möjliggöra ett möte och ett samtal. Vi tror att varje försök till dialog gör känslan av den hopplöshet som pandemin orsakat lite lättare och lindrar vår isolering.

Publikröster om den digitala versionen av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar:

"Kan inte tänka mig en viktigare föreställning och berättelse just nu."
Bim de Verdier, Uppsala

"...något så ovanligt som en brännande dystopi som känns angelägen, bränner i kroppen och får mig som åskådare att pausa för att ta in och hämta andan."
Hanin Shakrah, Stockholm

"Vardagsrummet förvandlades till en teatersalong... som om vi var på teater."
Richard Kaigoma Sseruwagi, Gisslaboda

Läs fler röster från publiken här.

Du streamar De kommer att drunkna i sina mödrars tårar via Voyd t.o.m. den 31 mars. Mer info om den digitala föreställningen här.

Bilden: Rita Lemivaara, Tina Pour Davoy. Foto: Mats Bäcker.

Pressrosor för den digitala versionen

Även press och recensenter hyllar den digitala föreställningen. I Dagens Nyheter placeras den på första plats över viktiga kulturhändelser just nu och i Expressen hyllas den vassa ensemblen. Skånska Dagbladet berömmer Farnaz Arbabis iscensättning, det rika ensemblespelet och Mikael Karlssons musik och nätmagasinet Opulens tar starkt intryck av föreställningen som beskrivs som "en dystopi väl förankrad i samtiden". Läs mer här.

"Missa den inte. Den är ytterst sevärd, kostar en ynka hundralapp och är särskilt anpassad till sitt nya format." Johan Hilton, Dagens Nyheter

"... efterhand som rollfigurerna berättar och kryper närmare i närbild skapas en annan slags intim bubbla mellan mig och skärmen. Och då visar kameran hur vass ensemblen är..." Maria Edström, Expressen

"... De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är djupt engagerande och även om framtidsskildringen är kuslig så tänds ändå ett visst hopp om att en sådan utveckling kan stoppas." Clemens Altgård, Skånska Dagbladet och NSK

"Jag sitter med stora ögon i dryga två timmar för att ta in handlingens känslosamma intensitet och många nivåer." Elin Stadenberg, Opulens

Dags för Salong: De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Du har väl inte glömt att boka in dig till Unga Klaras digitala salongssamtal mellan författaren Johannes Anyuru och Farnaz Arbabi, regissör, dramatiker och en av Unga Klaras två konstnärliga ledare? Det går av stapeln idag, onsdag 27 januari, kl 19-20. Moderator är Julian Vigil, Unga Klaras pedagog.

Johannes Anyurus roman och Unga Klaras och Uppsala stadsteaters föreställning De kommer att drunkna i sina mödrars tårar gestaltar den rädsla många av oss känner för växande populism och extremism. Det är en högaktuell berättelse om nationalism, rädsla och radikalisering. Hur ser den morgondag ut som vi skapar idag? Vad kan vi lära oss av att se bakåt och framåt i tiden? Läs mer här.

Vi kommer också att beröra ämnen som science fiction, demokrati, tillhörighet, utanförskap och vår gemensamma framtid. Du är välkommen att ställa dina frågor! Det är kostnadsfritt att delta, men förbokning krävs. Anmäl dig via epost till [email protected], så får du en länk och blir inbjuden till samtalet på Zoom. Märk din bokning "Salong 27/1".

Bilden: Farnaz Arbabi, Julian Vigil och Johannes Anyuru. Foto Mats Bäcker, Khim Efraimsson.

Kostnadsfritt erbjudande till gymnasieskolor i Stockholms stad

Är du lärare på gymnasiet i Stockholm eller känner du någon som är det? Då kommer här ett finfint tips! Nu kan alla gymnasieklasser i Stockholm stad boka en kostnadsfri skolvisning av den streamade versionen av Unga Klaras och Uppsala stadsteaters succéföreställning De kommer att drunkna i sina mödrars tårar! Kostnaden täcks i sin helhet av Kulanpremien, Stockholm stads kultursubvention för skolor. Läs mer här.

Föreställningen riktar sig mot gymnasiet och vid distansundervisning kan eleverna se föreställningen hemifrån. Dessutom erbjuder vi ett eftersamtal med Unga Klaras pedagog Julian Vigil och några av Unga Klaras skådespelare för att prata om upplevelsen och ge möjlighet att ställa frågor. Men skynda att boka, för det börjar bli ont om tider! Kontakta Jörgen Aggeklint på Unga Klara för mer info.

På vår hemsida ungaklara.se finns dessutom ett informativt och generöst lärarmaterial, sammanställt av teaterdramaturgen Anna Berg.