Nyheter : Nyhetsbrev #16 december

2020-12-16: I vårt senaste nyhetsbrev i december skriver vi om att Unga Klara nu på publikens begäran gör en filminspelning av succéföreställning De kommer att drunkna i sina mödrars tårar - som har premiär den 13 januari 2021 och kommer finnas tillgänglig till den 31 mars! Vi berättar om den digitala workshop som Unga Klaras medarbetare höll med en skolklass i USA. Och att du nu kan streama Salong: Vi måste börja med barnen! på Unga Klara On Demand.

Nyhetsbrev 2020-12-16

Läs brevet i original här.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar har digital premiär den 13 januari

På publikens begäran görs nu en filminspelning av Unga Klaras succéföreställning De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Pjäsen hann bara spelas nio gånger innan den fick ställas in p.g.a. de skärpta restriktionerna. Många ur publiken och från gymnasieskolorna som ville se föreställningen hörde av sig till teatern för att fråga när den skulle spela igen och om den gick att se på nätet.

- Vi på teatern hade verkligen längtat efter att spela föreställningen, och saknaden efter publiken är stor, så vi har letat efter sätt att mötas, säger Farnaz Arbabi, en av Unga Klaras två konstnärliga ledare.

Även om en filmatisering inte fullt ut kan ersätta föreställningen, så har vi satsat på att göra en högkvalitativ inspelning för att ändå kunna nå vår publik.

Du streamar filmen via Unga Klaras hemsida 13 januari - 31 mars till en kostnad av 100 kr.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, i regi och dramatisering av Farnaz Arbabi, efter en roman av Johannes Anyuru, hade urpremiär på Unga Klara den 29 oktober och är ett samarbete med Uppsala stadsteater. Läs mer här.

Bilden: Tina Pour Davoy. Foto: Mats Bäcker.

Unga Klara höll digital workshop med en skolklass i USA

I samarbete med Sveriges ambassad i USA och som en del av Kids Euro Festival 2020 arrangerade Julian Vigil, pedagog Unga Klara och Angelina Hammarlund, praktikant på Unga Klara den 11 december en workshop med en skolklass från Washington D.C. I mötet med eleverna utgick Julian och Angelina från temat Identitet, som också är ett tema i föreställningen De jag egentligen är - My True Selves. Genom samtal, lekar och övningar undersökte gruppen tillsammans vilka vi är som personer. Kan man ha olika identiteter? Hemma? På skolan? Online? I fantasin?

Sveriges ambassad i USA presenterade tidigare i höstas Unga Klaras filmade version av teaterföreställningen De jag egentligen är - My True Selves som Sveriges bidrag till den europeiska scenkonstfestivalen Kids Euro festival som vanligtvis äger rum i Washington D.C, men som i år var ett digitalt event.

Bilden: Unga Klaras medarbetare Angelina Hammarlund och Julian Vigil. Foto: Angelina och Julian.

Nu kan du streama Salong: Vi måste börja med barnen!

Unga Klaras och Scenkonst Sörmlands salongssamtal via länk den 10 december samlade 130 engagerade deltagare från hela Sverige. Nu kan du också ta del av det via Unga Klara On Demand!

En namnkunnig panel samtalade om barns villkor och kulturens roll och betydelse för barn. Barnkonventionen fyller snart 1 år som svensk lag. Vad har hänt? Vad har inte hänt? Hur kan vi arbeta framåt? Samtalets utgångspunkt är Ylva Mårtens antologi Vi måste börja med barnen!; Unga Klaras roll som nationell scen för barn och unga; samt Scenkonst Sörmlands omfattande regionala uppdrag att garantera alla barn och unga professionell scenkonst.

Salongen producerades och modererades av Julian Vigil, i arrangemang av Unga Klara och Scenkonst Sörmland. Deltagarna hade möjlighet att ställa frågor. Streama samtalet här.

Bilden: Ylva Mårtens, German Bender, Johanna Wester, Gustav Deinoff och Maria Weisby ingick i panelen. Julian Vigil var moderator. Dessutom medverkade Tina Pour Davoy, skådespelare. Foto: Kenny Bengtsson, Emily Dahl, Mats Bäcker, Martins Skoog, m.fl.