Nyheter : Nyhetsbrev #15 december

2020-12-02: Läs i vårt senaste nyhetsbrev om ett nytt internationellt samarbete med sju länder i fyra världsdelar med barnperspektivet i fokus: projektet Writing Theatre For Young People: A Writing and Mentorship Workshop and Programme. Vi påminner också om Salong: Vi måste börja med barnen! den 10 december, viktiga samtal om barns villkor och kulturens roll och betydelse för barn. Du är inbjuden! Och du vet väl att du kan se vår föreställning X på Unga Klara On Demand?

Nyhetsbrev 2020-12-02

Läs brevet i original här.

Välkommen till Salong: Vi måste börja med barnen!

Unga Klara och Scenkonst Sörmland bjuder in till ett digitalt panelsamtal den 10 december kl. 19:00, med utgångspunkt i boken Vi måste börja med barnen! av Ylva Mårtens. Vi kommer att prata om barns villkor och kulturens roll och betydelse för barn. Barnkonventionen fyller snart 1 år som svensk lag. Vad har hänt? Vad har inte hänt? Hur kan vi arbeta framåt?

Panelen består av (se bilden fr. v.) Ylva Mårtens, frilansjournalist och författare, German Bender, programchef på Arena Idé samt doktorand på Handelshögskolan, Johanna Wester, barnrättsutbildare, Gustav Deinoff, konstnärlig ledare, Unga Klara, Tina Pour Davoy, skådespelare, Maria Weisby, konstnärlig chef på Scenkonst Sörmland och moderator Julian Vigil, pedagog, Unga Klara.

Välkommen att titta och lyssna via Zoom och delta i samtalet med dina frågor! Boka din plats med epost till [email protected], så skickar vi zoom-länken till dig dagen innan!

Barnperspektivet i fokus i nytt internationellt samarbete med sju länder i fyra världsdelar

Fjorton dramatiker från Turkiet, Rwanda, Tanzania, Kenya, Uganda, Sydafrika och USA arbetar tillsammans med de tre mentorerna Ann-Sofie Bárány och Erik Uddenberg från Sverige och Tamara Guhrs från Sydafrika i projektet Writing Theatre For Young People: A Writing and Mentorship Workshop and Programme. Via Zoom utforskar de deltagande dramatikerna och mentorerna barndomen genom övningar, samtal och diskussioner. Allt enligt workshopen Memories for use, som är skapad av Unga Klaras grundare Suzanne Osten och dramatikern och psykoanalytikern Ann-Sofie Bárány. Målet är att skapa varsin nyskriven pjäs för barn och unga, under ledning av de tre mentorerna. Resultatet kommer att redovisas våren 2021.

- Det är underbart att ha en blandning av deltagare från Östafrika, Turkiet, Sydafrika och USA, säger Tamara Guhrs, författare och dramatiker med Sydafrika som bas.
- Här har vi möjlighet att skapa en internationell gemenskap som investerar tid, tankar och kreativitet i scenkonst för barn och unga, i en tid då barn världen över är mycket sårbara. Läs mer här.

Projektet Writing Theatre For Young People: A Writing and Mentorship Workshop and Programme pågår till och med våren 2021 och finansieras med stöd av Svenska Institutet samt Sveriges ambassad i Rwanda, Sydafrika och USA.

Bilden: Deltagare och mentorer i projektet Writing Theatre For Young People. Foto Julian Vigil.

Vill du uppleva scenkonst trots restriktioner?

Unga Klaras föreställning X, i regi av Farnaz Arbabi, knockade både publik och recensenter när den hade premiär 2015. Streama den nu via Unga Klara On Demand på vår hemsida!

X är en föreställning om rasism i Sverige i dag. Den tar avstamp i historiska händelser. Drottning Kristina tog initiativ till slavhandel i Västafrika 1650. En svensk man, Anders Retzius, lade grunden för den rasforskning som senare tillämpades politiskt under andra världskriget. Den siste svenske slaven friköptes den 9 oktober 1847. Samiska barn fick inte gå i vanliga skolor förrän på 50-talet. I X närmar vi oss vår tids kanske mest angelägna fråga: Hur lever vi med varandra? Med humor, svärta och sorg skakas vi om och ruckar på det invanda seendet på världen.

X riktar sig till unga 15 år och uppåt. Av Dimen Abdulla, Erik Uddenberg, Farnaz Arbabi, Molly Uddenberg m.fl. Regi Farnaz Arbabi. Grafisk form affisch: Parasto Backman. Foto: Marguerite Seger.

Via streamingstjänsten Unga Klara on Demand ser du ett tiotal av våra klassiska föreställningar. Här finns scenkonst för alla åldrar!

Bilden: Grafisk form affisch Parasto Backman. Foto Marguerite Seger.