Nyheter : Nyhetsbrev #12 oktober

2020-10-28: Läs senaste nytt från Unga Klara i nyhetsbrevet för oktober! Vi skriver om våra två urpremiärer denna veckan. Unga Klara har blivit utvald som Sveriges bidrag till Kids Euro Festival i USA. Och nu startar vi ett nytt internationellt samarbete med sju länder i fyra världsdelar med barnperspektivet i fokus!

Nyhetsbrev 2020-10-28

Läs brevet i original här.

Manhattanprojektet har urpremiär 28 oktober

Nu är det bråda dagar på Unga Klara! Idag, den 28 oktober, är det urpremiär för Manhattanprojektet på Bagarmossens Folkets Hus. Den här roliga och rappa familjeföreställningen av Rasmus Lindberg, i regi av Gustav Deinoff, riktar sig till alla från 9 år och produceras av Scenkonst Sörmland i samarbete med Unga Klara. Manhattanprojektet spelas i Bagarmossen t.o.m. 31 oktober och sedan väntar en lång skolturné i Sörmland. Läs mer här.

Bilden: Manhattanprojektet med Parwin Hoseinia och Ingela Schale Berghagen. Foto Gustav Ågerstrand.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar har urpremiär 29 oktober

I morgon, den 29 oktober, är det urpremiär på Unga Klara för De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, efter Johannes Anyurus roman. För regi och dramatisering står Farnaz Arbabi. Föreställningen är en samproduktion mellan Unga Klara och Uppsala stadsteater, där den kommer att spela i januari-februari 2021. Senare under våren blir det gästspel på Folkteatern i Göteborg 9-10 mars och på Hipp/Malmö Stadsteater i Malmö 17-21 mars.

Läs gärna mer om De kommer att drunkna i sina mödrars tårar i en artikel i Aftonbladet (27 okt 2020) här eller se en intervju med Farnaz Arbabi och Astrid Kakuli i SVT:s Helgstudion (24 okt 2020) via den här länken.

Bilden: De kommer att drunkna i sina mödrars tårar med Astrid Kakuli, Davood Tafvizian, Bashkim Neziraj, Tina Pour Davoy, Rita Lemivaara, Robin Keller, Ester Claesson. Foto Mats Bäcker.

Unga Klara är Sveriges bidrag till Kids Euro festival i USA

Kids Euro Festival har arrangerats av EU:s delegation i USA i tretton år och är en av de största scenkonstfestivalerna för barn i USA. 2020 hålls festivalen online 17 oktober - 29 november. Sveriges ambassad i USA har valt Unga Klaras filmade version av teaterföreställningen De jag egentligen är - My True Selves som Sveriges bidrag till festivalen. Unga Klara kommer också att medverka med en workshop. Kids Euro Festival möjliggörs av de 27 EU-länderna och Europeiska unionens delegation i USA i samarbete med European-American Cultural Foundation och The Carmel Cultural Endowment for the Arts. Läs mer om festivalen här.

Se De jag egentligen är - My True Selves på vår streamingtjänst Unga Klara On Demand här. Filmen finns på både svenska och engelska!

Bilden: Nina Rashid och Victor Ström med statister i De jag egentligen är. Filmfoto: Shazi Özdemir.

Nytt internationellt samarbete

Nu startar vi ett nytt internationellt samarbete med sju länder i fyra världsdelar med barnperspektivet i fokus! Det rör sig om ett mentorskapsprojekt i dramatiskt skrivande för barn och unga med tre mentorer - svenska Erik Uddenberg och Ann-Sofie Bárány samt sydafrikanska Tamara Guhrs - för 14 adepter från Kenya, Rwanda, Sydafrika, Tanzania, Turkiet, Uganda och USA.

Vi kommer att berätta mer om utvecklingen av de konstnärliga processerna i detta spännande samarbete under resans gång!

Bilden: Erik Uddenberg, Ann-Sofie Bárány och Tamara Guhrs.