Nyheter : Nyhetsbrev #10 september 2020

2020-09-23: Läs om våra gästspel i november, om Manhattanprojektet som har premiär på höstlovet, om Suzanne Ostens återkomst till Unga Klara och om samtalsserien Aldrig våld.

Nyhetsbrev 2020-09-23
Läs brevet i original med bilder via den här länken.

Tre unika gästspel på Unga Klara i november

Den 2-4 november tar Tyst Teater Shakespeares klassiska stycke Romeo och Julia och förflyttar den till ett svenskt ålderdomshem år 2020. Kan Shakespeares blankvers väcka för mycket lust och lidelse i skrumpna gamla kroppar? På scen ser vi bland andra skådespelaren Gunilla Vestin Wallin. Föreställningen spelas på svenskt teckenspråk och svenska. Läs mer och boka här.

Linköpingspoeten Farhiya Feysal gästar Unga Klara med en spoken word-monolog den 11-12 november. Farhiya Feysal var den första kvinnan och den första utanför Stockholm att vinna Ortens Bästa Poet 2018, och här bjuder hon på betraktelser av sin omgivning, samhället, sig själv och sina rötter. Reflekterad olydnad är regisserad av America Vera-Zavala och producerad av Östgötateatern i samarbete med Rosa betong. Läs mer och boka här.

Den 16-18 november kommer Johanssons pelargoner och dans till oss med föreställningen Koreografin, en dansant och interaktiv hörlursupplevelse som riktar sig till barn, ungdomar och vuxna. Föreställningen finns tillgänglig på 13 språk. Alla kan vara med och det finns inget som är rätt eller fel! Läs mer och boka här.

Foto: Mikael Sundberg, Peter Holgersson, Rebecka Holmström.

Se den roliga deckaren Manhattanprojektet på Unga Klara på höstlovet!

Familjeföreställningen Manhattanprojektet, av Rasmus Lindberg, i regi av Gustav Deinoff, riktar sig till alla från 8 år och produceras av Scenkonst Sörmland i samarbete med Unga Klara. Manhattanprojektet har urpremiär på Unga Klara den 28 oktober där den spelas t.o.m. 31 oktober och sedan väntar en lång turné till mellanstadieklasser i Sörmland.

Manhattanprojektet är en underbar nyskriven text av Rasmus Lindberg med mycket fin tonträff för mellanstadiepubliken, säger Gustav Deinoff. - Snillrik humor på ytan, men med ett komplext och angeläget allvar i botten. Och så massa jazz, action och deckardrama på det. Läs mer här.

På bilden: Åsa Karlberg, Måns Clausen, Parwin Hoseinia, Ingela Schale Berghagen, Yarien Rodriguez. Foto Gustav Ågerstrand.

Suzanne Osten återvänder med Buster Keaton

Suzanne Osten kommer tillbaka till Unga Klara våren 2021 med en pjäs av dramatikern Gunilla Linn Persson om syskonkärlek och barndomens farsartade tillvaro i ett äktenskapligt haveri. Buster Keaton på månens baksida är en dråplig och drastiskt språklig föreställning, fylld med slapstick. Läs mer här.

Om du inte redan har sett det, så rekommenderar vi avsnittet om Suzanne Osten i programserien Mästaren på SVT där vi får träffa några av Sveriges främsta kulturskapare. Finns på SVT Play t.o.m. 7 februari. Se här.

Foto: Roger Stenberg.

ALDRIG VÅLD - tre samtal om barns rättigheter

Under våren 2020, i skuggan av den pågående coronapandemin, har ett antal olika organisationer larmat om ökat våld mot barn, ökade internetrelaterade brott mot barn och ökande orossamtal från barn.

Av den anledningen arrangerar Dramaqueen, i samarbete med Unga Klara, World Childhood Foundation, Barnrättscentrum och Centrum för barnkultur vid Stockholms universitet, tre samtalskvällar den 5, 12 och 19 oktober för att diskutera barns rättigheter. Inbjudna forskare och scenkonstnärer lyfter frågan kring barns rätt till kultur i fördjupande samtal. Nu krokar vi arm för barn och ungas rättigheter. Din närvaro är viktig! Det finns 20 platser till varje samtal. Det kostar ingenting, men du måste boka en plats via epost [email protected]. Läs mer här.

På bilden: Rebecca Örtman och Karin Helander från Dramaqueens. Foto: Peter Sydén.

Vi påminner om:

Glöm inte att titta på våra klassiska föreställningar på vår tillfälliga, digitala scen Unga Klara On Demand - innan det är för sent!