Nyheter : Unga Klara nominerad till Regeringens exportpris

2020-10-12: Unga Klara är nominerad till Regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar 2019 för teaterns internationella arbete under 2019 med turnén UNGA KLARA ON TOUR.

Regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar delas ut för att uppmärksamma bredden inom de kulturella och kreativa näringarna och deras bidrag till svensk export samt främjandet av Sverige som ett innovativt och kreativt land. Priset uppmärksammar en vinnare som utgjort synnerligen goda exempel inom sin delsektor och därmed bidragit till stärkt internationalisering, export och som i sin verksamhet bidragit till att göra Sverige synligt utomlands.

Unga Klara nomineras till Regeringens exportpris för sitt internationella arbete under 2019 då teatern genomförde en turné som pågick under hela året, både i Sverige och utomlands. Det omfattande projektet gick under namnet UNGA KLARA ON TOUR och bestod av de fyra föreställningarna "För att jag säger det", "X", "Girls will make you blush" och "De jag egentligen är".

- Vi är väldigt stolta och glada över den här nomineringen, säger Stefan Hansen, VD Unga Klara.

- Att vår internationella turné 2019 uppmärksammas synliggör vikten av konstnärliga utbyten och möten mellan kollegor och publik över hela världen, och jämställer barnets konstnärliga behov och längtan med de vuxnas.

Nomineringen lyder:

"Unga Klara har sedan starten 1975 givit barn och deras vuxna nyskapande och tankeväckande scenkonstupplevelser. Med sin osvikliga förmåga att ständigt förnya sig och samtidigt behålla sin relevans har Unga Klara bjudit på teater av hög konstnärlig kvalitet, alltid med barnet i centrum och i dialog med sin samtid. 2019 var året då Unga Klara åkte på turné med fyra pjäser till Turkiet, Kina, Sydafrika och USA i den största internationella satsningen vi sett inom svensk barn- och ungdomsteater. Under turnén genomfördes även skådespelarutbyten, seminarier, readings och workshops med både barn och vuxna. Turnén har bidragit till att fördjupa kulturutbytet, samtalet och samskapandet med den internationella teatervärlden. Under 2019 startade Unga Klara även samarbetsprojekt med teatrar och organisationer i Kenya, Rwanda, Tanzania, Turkiet och Uganda och fortsätter därmed att sätta Sverige på den internationella scenkonstkartan."

Vinnarna tillkännages av Anna Hallberg, utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor vid en prisutdelning fredagen den 23 oktober.

De nominerade till regeringens exportpris för kreativa och kulturella näringar 2019 är Unga Klara, Hövding, Très Bien, Goodbye Kansas Studios och Filmlance.

Läs Regeringens pressmeddelande i sin helhet här.

Bilden: Rita Lemivaara, Joel Mauricio Isabel Ortiz, David Nzinga, Klas Lagerlund i "För att jag säger det". Foto: Anna Drvnik. Hämtas här.