Nyheter : Unga Klara On Demand får lovord i pressen

2020-03-30: Unga Klaras satsning på kostnadsfri streaming recenseras av teaterkritikern Hanna Nordenhök i Expressen. Och i den norska tidskriften Periskop, om kultur för barn och unga ägnas en hel artikel åt filmutbudet på Unga Klaras hemsida med fokus på För att jag säger det (2019).

Expressen Kultur/Hanna Nordenhök recenserar Unga Klara On Demand med många lovord och avslutar med uppmaningen "Det är bara att rada upp sig i soffan och uppleva."

"De fem uppsättningar som nu går att streama gratis och bänka sig framför med sina snoriga förskolebarn eller skolbefriade ungdomar glittrar och lyser allihop på sina helt egna vis. Förenande för dem är att samtliga är fysiskt kännbara teaterupplevelser, där text, kropp, musik, ljus och scenbild sammanfogas till omsorgsfulla scenkompositioner för alla sinnen.

Unga Klara ligger mil före de stora institutionsteatrarnas medvetenhet om representation, och i sin självklara utgångspunkt i de olika språk, dialekter, sociolekter, genuskoder, generationer och ursprung som hörs och syns på scenen skapas här en levande överensstämmelse med den värld vi lever i. Det är normkritik på ett helt otvunget och organiskt vis." Hanna Nordenhök, Expressen, 30 mars 2020

Läs mer via länken.

I den norska tidskriften Periskop, om kultur för barn och unga ägnar Karen Frøsland Nystøyl en artikel åt filmutbudet på Unga Klaras hemsida med fokus på För att jag säger det (2019).

"Strømmet teater blir aldri det samme som det magiske og levende møtet mellom scene og sal. Likevel anbefaler Periskop den gratis strømmede versjonen av Unga Klaras forestilling För att jag säger det. Dette gjør vi både på grunn av dens høye kvalitet, men også fordi den får frem noe av det mange barn og unge savner mest av alt i Norge i dag: Å være mange barn sammen. Lyden av femti barn som ler. Se andre barn, en hel barnehage, komme inn i en teatersal, bevege seg over scenen, forholde seg til mange andre barn og være i et stort fellesskap.

Slik starter Unga Klaras opptak, og det er noe rørende i seg selv over dette fellesskapet som disse første minuttene av denne forestillingen viser, og som vi – forhåpentlig snart – skal få oppleve sammen igjen."

Läs mer via länken.

Gå till Unga Klara On Demand. Nu utökat med ytterligare två föreställningar: Som man sår (2017) och Torget 2018).

Unga Klara vill tacka ALLA upphovspersoner och utövande konstnärer som, genom att avstå upphovsrättslig ersättning för digitalisering, möjliggör vår tillfälliga satsning att streama nuvarande och tidigare produktioner.


Bilden: Från föreställningen Torget (2018): Lisette T. Pagler, Victor Ström och Françoise Fournier. Foto Åsa Sjöström.