← Nyheter Nyhetsbrev #8, augusti 2020

2020-08-19: Nu är vi igång med repetitioner av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar och Manhattanprojektet! Läs senaste nytt i vårt nyhetsbrev för augusti.

Nyhetsbrev 2020-08-19:

Läs nyhetsbrevet i original med bilder via den här länken.

Repetition och scenbygge pågår!

I början av augusti var det äntligen dags att sätta igång på riktigt med repetitionerna av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Farnaz Arbabi efter en roman av Johannes Anyuru. Urpremiären äger rum den 15 oktober på Unga Klara. Läs mer här.

Föreställningen är en samproduktion mellan Unga Klara och Uppsala stadsteater, där den kommer att spela i januari 2021, se datum här. Senare under våren blir det gästspel på Folkteatern i Göteborg 9-10 mars och på Hipp i Malmö 17-21 mars.

- För oss betyder samarbetet med Unga Klara att vi får växa tillsammans konstnärligt och göra avtryck på fler än vi annars skulle ha gjort, säger Petra Brylander, vd och teaterchef, Uppsala stadsteater, och fortsätter:

- Två teatrar i fyra städer med just den här berättelsen, det är för oss en milstolpe.

Bilden: Sofia Anderssons modellbygge av seriebutiken Hondos, en av miljöerna i De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Scenografi av Jenny Kronberg. Foto Unga Klara

Unga Klara samarbetar med Scenkonst Sörmland

Repetitionsarbetet är också i full gång på Manhattanprojektet, en rapp och rolig deckare för barn i mellanstadiet, skriven av Rasmus Lindberg, i regi av Gustav Deinoff. Den 16 oktober är det urpremiär på Scenkonst Sörmland i Eskilstuna och föreställningen spelas sedan under hösten i de sörmländska skolorna samt på Unga Klara i Stockholm på sportlovet 28-31 oktober. Läs mer här.

Manhattanprojektet är en produktion av Scenkonst Sörmland i samarbete med Unga Klara.

- Vi är i slutfasen av ett treårigt utvecklingssamarbete med Unga Klara, stöttat av Kulturrådet, berättar Maria Weisby, scenkonstchef på Scenkonst Sörmland.

- 2018 skapade vi Skamceremonin tillsammans, som spelade nästan 100 föreställningar i sörmländska skolor under våren 2019. En väsentlig del av projektet är att vi på Scenkonst Sörmland får ta del av Unga Klaras mångåriga forskning utifrån barnperspektiv, och deras utvecklade förhållningssätt och metoder.

Bilden: Gustav Deinoff inleder repetitionerna av Manhattanprojektet i Eskilstuna. Foto Scenkonst Sörmland.

Tyst Teater gästspelar på Unga Klara i november

Den 2-4 november spelar Tyst Teaters föreställning Romeo och Julia på Gullbacken, av Anders Duus, i regi av Debbie Z. Rennie, på Unga Klaras hemmascen vid Sergels torg i Stockholm.

I den här föreställningen har Romeo och Julia nått livets höst och hamnat på samma avdelning på ålderdomshemmet. När passionen börjar spira mellan demens, lårbensbrott och katetrar och anhöriga som vägrar förstå så får kampen för den stora hemliga kärleken ännu mer glöd. Kan Shakespeares blankvers väcka för mycket lust och lidelse i skrumpna gamla kroppar? Föreställningen lyfter också ett politiskt och medmänskligt perspektiv. Vad händer när vi blir äldre? Vilken omsorg kan vi förvänta oss i livets slutskede? Och den viktigaste frågan för alla minoriteter - på vilket språk? 

Biljetter kommer att finnas tillgängliga via Unga Klaras hemsida fr.o.m. den 26 augusti. 

Bilden: Gunilla Vestin Wallin och Giuseppe Giuranna som Julia och Romeo. Foto Mikael Sundberg.

Nior i Örebro fick kick-off med Unga Klara

Det kom en förfrågan till Unga Klara från ett nystartat högstadium i Örebro som önskade sig en inspirerande föreställning för att peppa eleverna i klass 9 i Olaus Petri Skola City inför det nya läsåret. Unga Klaras skådespelare Parwin Hoseinia, som kom till Örebro som ensamkommande flyktingbarn när hon var liten och har vuxit upp i staden, tyckte att det var en väldigt bra idé. I veckan åkte hon tillsammans med Julian Vigil, pedagog, och Johanna Emanuelsson, dramatiker, till sin gamla hemstad med en föreställning som handlar om hennes eget liv och resan in i scenkonstens värld, som verkligen inte varit självklar.

- Det blev en mix av föreställning, föreläsning och sommarprat, med inslag av sång och musik, som handlade om motstånd, orättvisor, vilja och hopp, berättar Parwin.

- Många elever känner sig vilsna inför alla val de måste göra inför gymnasiet och framtiden. Elever från krisdrabbade och kritiserade högstadieskolor behöver veta att det finns möjligheter.  Även om vi från Unga Klara bara kommer på besök en dag och sedan lämnar igen, så hoppas vi att det ger hopp och inspiration till eleverna att satsa och att hoppas våga och drömma. Men det viktiga är att skolan fortsätter det långsiktiga arbetet som krävs.

Bilden: Julian Vigil, Johanna Emanuelsson och Parwin Hoseinia utanför Olaus Petri Skola City.