← Nyheter Farnaz Arbabi och Astrid Kakuli i SVT:s Helgstudion

2020-10-24: Regissören Farnaz Arbabi och skådespelaren Astrid Kakuli intervjuades i SVT:s Helgstudion den 24 oktober om den kommande urpremiären av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar.

I SVT:s Helgstudion den 24 oktober intervjuas regissören Farnaz Arbabi och skådespelaren Astrid Kakuli av SVT:s programledare Fredrik Skillemar om föreställningen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar med utgångspunkt i boken av Johannes Anyuru som kom ut 2017. Varför ville Farnaz Arbabi och Unga Klara göra en pjäs av denna roman? Vad gör berättelsen så stark? Hur påverkar dagsaktuella händelser arbetet med föreställningen? Svenskhetsbegreppet och rotlösheten går som en röd tråd i boken - är det så i pjäsen också?

Inslaget startar 1 timme och 45 minuter in i programmet Helgstudion och går att se här.

- Boken handlar om att en våldsam handling leder till en våldsam respons och att våld trappas upp i takt med att rädslan trappas upp. Och att det drabbar alla.

Farnaz Arbabi, regissör

- Jag läste boken när den kom och blev helt tagen av den. Det är en skrämmande, vacker och väldigt fin bok på samma gång. Den har så otroligt många spår. Det är samhällskritik och Johannes Anyuru väljer att berätta genom science fiction, men sen är det också en berättelse om människor som väldigt sällan blir porträtterade i litteratur eller på scen.

Astrid Kakuli, skådespelare

- Boken beskriver ett dystopiskt Sverige och den beskriver något som många av oss är rädda för - att medborgerliga rättigheter ska dras in och att det ska uppstå ett system där vissa medborgare är värda mer än andra. Men pjäsen har ju också ett hopp i sig. Den här flickan har ju rest tillbaka i tiden för att stoppa den här terrorattacken och det gör ju att vi inte hamnar i den brutala framtid som hon beskriver.

Farnaz Arbabi, regissör

- Genom att se den här dystopin kan man få syn på vad som händer i vår tid. Det är det som är så bra med konst - man kan dra något till sin spets. Man kan bli blind inför det som sker i vårt samhälle och den här pjäsen belyser det som sker.

Astrid Kakuli, skådespelare

Inslaget startar 1 timme och 45 minuter in i programmet Helgstudion och går att se här!