← Nyheter Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff fortsätter som konstärliga ledare till 2026

2023-08-23: Unga Klaras styrelse och vd förlänger teaterns båda konstnärliga ledare Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi fram till 2026.

Unga Klaras styrelse och vd förlänger kontrakten fram till och med 2026, för teaterns båda konstnärliga ledare Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi. De efterträdde grundaren Suzanne Osten vid 2014 och har sedan dess byggt vidare på teaterns uppdrag: att skapa normbrytande teater för barn och unga av absolut högsta kvalitet. Med barnperspektivet som viktigaste utgångspunkt lyssnar de ständigt efter samtida strömningar som påverkar hur barn och unga lever och mår idag. Om det konstnärliga uppdraget säger Farnaz:

Vi ser hur satsningar på barn och unga försvinner och i takt med det ökar också psykisk ohälsa bland unga i samhället idag. Nedskärningarna i skolan fortsätter, och samtidigt ökar rädslan för våld bland unga idag. Vi som nationell scen dedikerad till barn och unga behövs nu mer än någonsin.

Farnaz Arbabi har senast regisserat BRINN som hon skapade tillsammans med dramatikern Elmira Arikan. BRINN vann Svenska Teaterkritikers Förenings Barn- och Ungdomsteaterpris 2022 och blev utsedd till Årets genombrott i P1 Kultur 2022. Hon har även regisserat bland annat De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, fritt efter Johannes Anyuru och För att jag säger det, skapad från en idé av Farnaz och Gustav Deinoff.

Gustav Deinoff har under sin tid på Unga Klara bland annat regisserat Girls will make you blush av Åsa Lindholm, Alltet av Ann-Sofie Bárány och Som man sår av Kristian Hallberg. Dramatikerdebuten gjordes i fjol med föreställningen Tuma. I höst regisserar han Shakespeares Romeo & Julia. Om det konstnärliga uppdraget säger Gustav:

Barn och unga förtjänar att bli tagna på allvar. Det har alltid varit vår ståndpunkt. Att genom konst och kultur bli speglad och berörd kan vara livsavgörande för oss människor, inte minns i tidig ålder. Därför är det vår uppgift att göra livsbejakande, angelägen och högkvalitativ teater för barn och unga och att kämpa för mer barnkultur i samhället i stort.