Nyheter : Farnaz Arbabi intervjuas i ETC

2020-08-20: Farnaz Arbabi intervjuas i tidningen ETC angående De kommer att drunkna i sina mödrars tårar som har urpremiär på Unga Klara den 15 oktober.

Farnaz Arbabi intervjuas i tidningen ETC den 20 augusti av journalisten Adolfo Diaz om Unga Klaras och Uppsala stadsteaters samproduktion De kommer att drunkna i sina mödrars tårar.

- Det är en svår uppgift hon gett sig på, skriver Diaz bland annat. Förutom det ickelinjära ska också Johannes Anyurus sinnrika poetiska – ”otroligt vackra” enligt Farnaz Arbabi – språk skalas ned och komprimeras till en för teaterpubliken effektivare och mer lättillgänglig form.

Unga Klara flyttar tillbaka till hemmascenen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i höst med urpremiären av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, en dramatisering av Johannes Anyurus Augustprisbelönade roman. För regi och dramatisering står Farnaz Arbabi, en av Unga Klaras två konstnärliga ledare.

Läs artikeln här - för prenumeranter.

- Jag blev så otroligt berörd av berättelsen när den kom ut, både på ett personligt plan och ur ett samhälls- och politiskt perspektiv. På något sätt är det Sverige den skildrar många människors värsta mardröm, med fascister vid makten och det samhälle som då formas.

Farnaz Arbabi, intervjuad av Adolfo Diaz/ETC

- Det blir människor av kött och blod som gestaltar berättelsen. Det blir kanske också enklare för publiken att se hur allt hänger ihop. Egentligen blir det ett helt annat konstverk. När du läser en bok har du din egen upplevelse som styrs av din fantasi. Som teater blir det i stället en tolkning som presenteras.

Farnaz Arbabi, intervjuad av Adolfo Diaz/ETC

- Jag tror att många kommer att känna det jag kände när jag läste boken, oron för vart samhället är på väg. Men jag tror också att pjäsen ger något slags hopp. För den har sådant i sig även om det är en mörk berättelse, en känsla av att man inte är ensam.

Farnaz Arbabi, intervjuad av Adolfo Diaz/ETC