Nyheter : En sommarhälsning och några ord från Stefan Hansen, VD Unga Klara

2020-06-24: I vårt senaste nyhetsbrev kan du läsa om Parkteaterturné med Ögonblicket, filmen från Unga Klara On Tour i Sydafrika och den nyinspelade filmversionen av De jag egentligen är. Stefan Hansen, VD Unga Klara, skriver en sommarhälsning.

Några ord från Stefan Hansen, VD Unga Klara

"På en skola i Skellefteå tidigare i våras skedde något ovanligt. I klassrummet stod eleverna på sina skolbänkar. De var en del av en berättelse, gestaltad av en ensemble. Publiken bejakade den teatrala överenskommelsen och reagerade med fnitter och kommentarer. Det var bara det att skådespelarna inte var i samma rum och verket var förinspelat. 

Endast såhär kan vi sammanfatta den här våren: som vi önskat att vi hade varit där med er publiken, i rummet. Men vad vi är tacksamma att ni ändå tog berättelsen till er!

Unga Klara har sedan pandemins utbrott sökt efter nya möjligheter till publika möten och interna, konstnärliga processer. När vi nu skriver bokslut för våren 2020 kan vi titta tillbaka på en vår full av kreativitet.

I mars lanserade vi vår digitala scen Unga Klara On Demand för skolor och allmänheten, som i skrivande stund har en total visningstid på närmare 170 dygn. Som nationell scen för barn och unga är vi särskilt glada över att publik från Sveriges alla 21 län tittat på föreställningarna och att vi också har visningar runt om i världen. Tack till er för alla kommentarer, hälsningar och teckningar - er kontakt har varit ovärderlig för oss. 

Unga Klara On Demand hade inte varit möjlig utan de särskilda avtal som tillfälligt träffats under pandemin. Unga Klara vill därför rikta ett stort tack till Teaterförbundet, Symf, Musikerförbundet, Sami, Ifpi och Dramatikerförbundet för ert generösa bidrag till tillgängliggörandet av scenkonsten under denna särskilda tid!

Under den gångna våren har vi producerat ljudföreställning av klassrumsföreställningen Ögonblicket, av Erik Uddenberg i regi av Gustav Deinoff. Ljudföreställningen har spelats för klassrum runt om i Sverige och går här att lyssna på för allmänheten. Via sociala medier har vi haft publika readings av pjäser och i samarbete med Sveriges ambassad i Pretoria har vi live-streamat föreställningar och publiksamtal.

Vidare har Unga Klara genomfört en treveckors kurs för studenter på Stockholms Konstnärliga Högskola och en veckokurs för teatrar i Östafrika och Turkiet, där vi tillsammans utforskat barnperspektivet och vår konstform. Unga Klara har också deltagit i workshops med projektet Techformance, som utvecklar nya metoder för publikens interaktivitet när teatern möter samspelande teknik.

I maj bjöd Unga Klaras ensemble på sångprogram utanför äldreboenden och teatern spelade in föreställningen De jag egentligen är - premiär på Unga Klara On Demand senare under sommaren! Vidare har Unga Klaras ensemble utvecklat egna projekt och förberett höstens repertoar med läsningar och workshops.

I början av juni släppte vi biljetterna till höstens två produktioner på Unga Klara. De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, i regi och dramatisering av Farnaz Arbabi efter Johannes Anyurus roman, har urpremiär den 15 oktober i samarbete med Uppsala stadsteater. Höstens andra urpremiär den 16 oktober, Manhattanprojektet, är en produktion av Scenkonst Sörmland i samarbete med Unga Klara. Rasmus Lindberg har skrivit en rapp och rolig deckare som regisseras av Gustav Deinoff. Publiken, vi längtar efter er, och vi är så glada över det stora biljettrycket med nu över 700 biljetter bokade sedan biljettsläppet!

Vi hoppas att vi ses på teatern till hösten.
Tills dess önskar vi dig en varm och skön sommar - ta hand om er!"

Stefan Hansen, VD Unga Klara

Foto: Mats Bäcker

En souvenir från Unga Klara On Tour i Sydafrika

2019 genomförde Unga Klara en världsturné med föreställningar och workshops som gick till Istanbul, Peking, Johannesburg, Kapstaden, Washington DC, Houston och New York. Samtidigt pågick en nationell turné från Skellefteå till Sundsvall, Skara och Malmö. Det omfattande projektet gick under namnet Unga Klara On Tour och bestod av de fyra föreställningarna För att jag säger det, X, Girls will make you blush och De jag egentligen är.

Nu kan du uppleva stämningen och engagemanget under besöket i Sydafrika, i en filmad dokumentation av ett scenkonstmöte mellan konstnärer och publik över gränserna! Läs mer här. Se filmen här.

Yarien Rodriguez och Rita Lemivaara i My True Selves (De jag egentligen är). Foto Milja Rossi.

Unga Klara på Parkteaterturné i Stockholm

Här kommer en sommarhälsning från Julian, Parwin, Rita och Klas på sommarturné med föreställningen Ögonblicket! Unga Klara smygstartade sommarsäsongen på Parkteatern i Stockholm och har haft förmånen att besöka en rad fritidshem för barn mellan 9-11 år under försäsongen i juni. De senaste veckorna har Unga Klaras ensemble spelat runt om i Stockholm stad - i Rinkeby, Bagarmossen och Kista. Nu tar ensemblen semester, men Ögonblicket dyker upp igen på allaktivitetshusen i Malmö i juli, i samarbete med Kulturförvaltningen Malmö stad.

Se sommarhälsningen här!

Passa på att lyssna på ÖgonblicketUnga Klara On Demand med barnen i sommar, perfekt för en regnig dag!

Bilden: Julian Vigil, Parwin Hoseinia, Rita Lemmivaara och Klas Lagerlund. Foto från sommarhälsningen!

I mitten av juli släpper vi den nyinspelade filmversionen av De jag egentligen är av Erik Uddenberg, i regi av Gustav Deinoff. Föreställningen riktar sig till mellanstadiet och handlar om identitet – vilka vi är och vilka vi vill vara. Filmare är Shazi Özdemir. Läs mer här.

Bilden: Nina Rashid filmas och Shazi Özdemir filmar. Foto Unga Klara.