Nyheter : En filmad souvenir från Unga Klara On Tour i Sydafrika

2020-06-17: 2019 genomförde Unga Klara en världsturné med föreställningar och workshops som gick till Istanbul, Peking, Johannesburg, Kapstaden, Washington DC, Houston och New York. Samtidigt pågick en nationell turné från Skellefteå till Sundsvall, Skara och Malmö. Det omfattande projektet gick under namnet Unga Klara On Tour och bestod av de fyra föreställningarna För att jag säger det, X, Girls will make you blush och De jag egentligen är. Nu kan du uppleva stämningen och engagemanget under besöket i Sydafrika, i en filmad dokumentation av ett scenkonstmöte mellan konstnärer och publik över gränserna.

I Sydafrika gästade Unga Klara teaterfestivalerna Drama for Life i Johannesburg (8–16 augusti 2019) och Cradle of Creativity i Kapstaden (20–22 augusti 2019) med turnérepertoarens fyra pjäser (översatta till engelska och isiZulu)  och ett team på 24 personer. Samarbetet var den största binationella satsningen på barnkultur i Sydafrika någonsin. Läs mer här.

Rubriken för festivalen Drama for life var "Transforming Arts. Transforming Lives: Towards a child-centred society". Festivalen ville bemöta sårbarheten hos barn vars livsvillkor präglas av våld, sjukdom, fattigdom och brist på tillgång till kvalitativ konst och utbildning. Makt, motstånd och samhällsnormer var några av de ämnen som togs upp i de samtal, seminarier och workshops som Unga Klara medverkade i.

Gustav Deinoff, regissör och en av Unga Klaras två konstnärliga ledare, hade förberett regiarbetet via Skype och väl på plats i Johannesburg sammanfördes Unga Klaras skådespelare med sina sydafrikanska kollegor för några dagars gemensamma repetitioner. Sedan skickades skådespelarna ut i flera team för att spela föreställningen My True Selves (De jag egentligen är) på skolor i olika områden i Johannesburg, Soweto och i Pretoria.

Gustav kommenterade samarbetet med festivalen såhär, i augusti 2019:

- Detta samarbete är unikt och otroligt värdefullt. Vi spelar inte bara våra fyra pjäser, utan fördjupar oss även i konstnärliga samtal och gemensamt iscensättande med scenkonstnärer lokalt. Teatern är ingenting utan mötet, och vi är mycket glada över att genom denna turné kunna spela för och läsa oss av publik på så många platser.

Den här filmen är en souvenir från Unga Klaras besök i Johannesburg i Sydafrika, en dokumentation om ett teatersällskap som gästspelar med fyra olika produktioner. Det är en skildring av en teater från Sverige som möter en teater i Sydafrika. Om förberedelser, om publiken och om möten mellan konstnärer. Ett porträtt av teater.

Unga Klara On Tour i Sydafrika bestod av:
Sanna Adibzadeh, Farnaz Arbabi, Sophie Bourdiol, Gustav Deinoff, Asynja Gray, Stefan Hansen, Parwin Hoseinia, Klas Lagerlund, Rita Lemivaara, Isi Malmgren, Erik Malmsten, Kristian Nielsen, David Nzinga, Joel Mauricio Isabel Ortiz, Katta Pålsson, Nina Rashid, Yarien Rodriguez, Miranda Rudklint, Maria Salah, Sakib Zabbar, Lisette T. Pagler, Bianca Traum, Julian Vigil, Angela Ximenström.

Film och klippning: Madde Edlund
Musik: Dijle Neva Yigitbas (Neva Deelay) och Foad Arbabi
Produktion ljud: Miranda Rudklint, Julian Vigil, Asynja Gray och Sophie Bourdiol
Produktion: Miranda Rudklint

Unga Klara On Tour:
För att jag säger det
(mer info och medverkande)
X 
(mer info och medverkande)
Girls will make you blush 
(mer info och medverkande)
De jag egentligen är   (mer info och medverkande)

Bilden: Yarien Rodriguez och Rita Lemivaara i My True Selves (De jag egentligen är). Foto Milja Rossi.

Turnén genomfördes med stöd av Sveriges ambassad i Pretoria och Utrikesdepartementet, i samarbete med Drama for Life.