← Nyheter Mitt hjärta säger: Lev, skrik, andas topp 5 favorit hos DN:s kritiker

2024-05-19 DN:s kritiker väljer Unga Klaras Mitt hjärta säger: Lev, skrik, andas som en av sina fem favoriter för vecka 20.

Jacob Lundström, kritiker hos DN Kultur, väljer ut Unga Klaras Mitt hjärta säger: Lev, skrik, andas som en av sina favoriter vecka 20 och beskriver föreställningen som det för livlig och berörande.

Nyligen drev Antigone omkring med sin landsförvisade pappa i Sara Stridsbergs ”En grav för två” på Galeasen, nu konspirerar hon mot kungen på Unga Klara. I Farnaz Arbabis spritt språngande Sofokles-tolkning är upproret inte lika dödsdömt som i den ursprungliga tragedin. Med hjälp av en ensemble i ljusröda, mörkröda och lila mjukisdressar blir det i stället ett spritt språngande generationsbråk. Konfliktnivån höjs i föreställningens andra halva där Erik Uddenberg har återuppväckt en annan hjältinna från den grekiska mytologin, Artemis, som tvångsplacerad 13-åring. Det blir livlig och berörande scenkonst med roligt motstånd och explosiv förtvivlan. - Jacob Lundström, Dagens Nyheter