← Nyheter Digital premiär 13 januari

2021-01-13: Den 13 januari kl 10 är det digital premiär för teaterföreställningen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, som visas via plattformen Voyd och kommer att finnas tillgänglig t.o.m. den 31 mars.

Mellan den 13 januari och den 31 mars kan du kunna bänka dig var som helst i världen och uppleva den filmade versionen av teaterföreställningen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar . Du streamar den digitala versionen till en kostnad av 100 kr via den här länken.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, i regi och dramatisering av Farnaz Arbabi, efter en roman av Johannes Anyuru, hade urpremiär på Unga Klara den 29 oktober och är ett samarbete med Uppsala stadsteater. Föreställningen lovordades av både press och publik. De kommer att drunkna i sina mödrars tårar gestaltar den rädsla som många känner för växande populism och extremism. Det är en högaktuell berättelse om nationalism, rädsla och radikalisering. Hur ser den morgondag ut som vi skapar idag? Vad kan vi lära oss av att se bakåt och framåt i tiden?

Föreställningen spelades endast nio gånger som skolföreställning på dagarna och för allmänheten på kvällarna för 50 personer i publiken på Unga Klaras scen vid Sergels torg i Stockholm, tills de skärpta publikrestriktionerna om åtta personer började gälla. Många ur publiken och från gymnasieskolorna som ville se föreställningen hörde av sig till teatern för att fråga när den skulle spela igen och om den gick att se på nätet. Teatern bestämde då att göra en filminspelning.

- Vi på teatern hade verkligen längtat efter att spela föreställningen, och saknaden efter publiken är stor, så vi har letat efter sätt att mötas, säger Farnaz Arbabi, en av Unga Klaras två konstnärliga ledare.  

-Även om en filmatisering inte fullt ut kan ersätta föreställningen, så har vi satsat på att göra en högkvalitativ inspelning för att ändå kunna nå vår publik.

Du köper din biljett eller presentkort via plattformen Voyd - till en kostnad av 100 kr. Du skapar ett konto, köper en värdekod som du sedan använder för att streama den filmade föreställningen. Streama så många gånger du vill under 48 timmar. Filmen finns tillgänglig på Voyd från den 13 januari till den 31 mars.

Föreställningen kommer att textas på både svenska och engelska.

Läs mer om De kommer att drunkna i sina mödrars tårar och de medverkande här.

Publikröster om filmatiseringen:

"Helt uppfylld och berörd i varje fiber. Stark, sorglig, vacker, hemsk, otäck och sann. Och mitt i allt, trots det omöjliga, hoppingivande. Kan inte tänka mig en viktigare föreställning och berättelse just nu."
Bim de Verdier, Uppsala 

"Stort tack från Stockholms Estetiska gymnasium teater åk 1. De kommer att drunkna...... Så spännande och bra föreställning, så spännande samtal med eleverna efteråt. Teaterlektioner på Zoom är verkligen knepigt, men nu kändes det äntligen konstruktivt."
Charlotta Larsson, Teaterlärare, Stockholms Estetiska gymnasium

"De kommer drunkna i sina mödrars tårar är något så ovanligt som en brännande dystopi som känns angelägen, bränner i kroppen och får mig som åskådare att pausa för att ta in och hämta andan. Det som sker på scenen känns nära och avlägset, frågorna som väcks rör upp känslor av både hopp och hopplöshet. Att den på grund av covidrestriktionerna nu har filmats så proffsigt gör att jag som åskådare har lyxen att se ansikten och blickar, notera ännu fler makalöst smarta scenografiska lösningar. Det faktum att den går att se med vänner på distans, trots att vi inte kan mötas fysiskt gör att teatern ändå fyller sin funktion. Detta är en uppsättning som fungerar som backdrop till ett samtal vi alla är i behov av. Ett samtal om konstens värde, yttrandefrihetens pris, vem som är värd att försvara och vem som är försumbar och om vart vi tar vägen när alla broar bränts bakom oss. Det är ett samtal som är så otroligt viktigt."
Hanin Shakrah, Stockholm

"Jag har nyss släckt min kulturtörst med att insupa Unga Klaras 'De kommer att drunkna i sina mödrars tårar'. Och hur mycket jag än längtar in i salongerna att få se live scenkonst, så gick den här mästerligt avfilmade och streamade föreställningen rakt igenom laptopens bildskärm och grep ett ordentligt tag. Dystopiskt framtid, eller dåtid, eller tänker jag ibland - nutid. Grymt skådespeleri, värme och så jävla viktig. Jag blev oerhört berörd av boken och inte blev den här upplevelsen mindre. Tack!"
Kristina Gillström, Sundsvall

"Hemma, ändå på teatern. En mycket bra filmad, bra spelad föreställning. Underbar scenografi, regi och dramatisering av Farnaz Arbabi. Skådespelarna var lysande och framkallade en känsla av att vi hemma faktiskt var på teatern, en balansgång som är ganska svår att nå med filmad teater. Kameran och skådespelarna var i god synk med varandra. Vardagsrummet förvandlades till en teatersalong... som om vi var på teater." 
Richard Kaigoma Sseruwagi, Gisslaboda

"Såg den igår. FANTASTISK! Jag och min bokklubb såg den samtidigt, var och en hos sig, för att sedan prata om den via FaceTime efteråt. Skådespelarna, sceneriet, ljuset, filmproduktionen, musiken, mm. Älskade boken och älskar detta. Stort tack.
Petronella Thorén, Malmö

"Tack alla som har medverkat till denna fantastiska produktion! Jag såg den precis och den är helt fantastisk, smärtsam, vacker och griper tag i en genom skärmen på ett sätt som jag inte trodde var möjligt. Boken satt kvar i min kropp flera år efter att jag hade läst den och nu har denna föreställning flyttat in som sambo. Riktigt, riktig bra."
Tanja Lorentzon, Nacka

Filmatiseringen av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar:

I rollerna: Ester Claesson, Astrid Kakuli, Robin Keller, Rita Lemivaara, Bashkim Neziraj, Tina Pour Davoy och Davood Tafvizian

Efter en roman av Johannes Anyuru
Regi och dramatisering: Farnaz Arbabi
Scenografi: Jenny Kronberg
Kostymdesign: Elin Hallberg 
Mask- och perukdesign: Erika Nicklasson 
Ljusdesign: Johan Sundén
Musik: Mikael Karlsson
Dramaturger: Marie Persson Hedenius* och Jens Ohlin 
Regi- och produktionsassistent: Klara Gattbro
Rekvisitör och attributmakare: Sofia Andersson
Grafisk form: Studio Parasto Backman

Scenmästare: Torbjörn Gjers och Sören Cederberg*
Scen- och videotekniker: Erik Malmsten
Ljustekniker: Pontus Eklund*
Ljudtekniker: Erica Engborg och Thomas Hedquist*
Kostym- och rekvisitatekniker: Camilla Frick Isberg
Föreställningsmaskör: Elin Gradin
Snickerikontakt: Oscar Karle*
Målerikontakt: Magnus Dahlbäck*
Smed: Ola Wilhelmsson*
Kostymkontakt: Karin Victor*
Patinerare: Inga Lindén*
Teknikerpraktikant: Anna Hällerstam

Yoga- och dansinstruktör: Jackie Kleefield
Mobilfilm i föreställningen: Salad Hilowle, MADBUNNY FILM
Inspelning musik: Oktaven Audio/Ryan Streber
Viola: Nicholas Revel
Cello: Clarice Jensen och Hamilton Barry

Filmatisering: Karl-Oskar Gustafsson och Milja Rossi 
Ljudtekniker och ljudmix: Erica Engborg
Ljudtekniker: Bill Vileika 
B-ljud: Hugo Liljeblad
Ljustekniker: Albin Åkerman
Översättning till engelska: Kira Josefsson
Textning: Torbjörn Gjers 

Redaktör föreställningsprogram: Nioosha Shams
Foto: Mats Bäcker
Praktikant grafisk form: Pauline Uddstrand
Pedagogpraktikanter: Camilla Karlsson och Angelina Hammarlund (praktikanter från Västerbergs folkhögskola)
Publikvärdsansvarig: Adam Jawad
Bokningsansvariga: Naomi Solomon och Jörgen Aggeklint
Presskontakt: Elisabeth Wennerström*
Kommunikatör: Titti Grahl
Kommunikationsassistent: Helen Hemmati
Publikarrangemant och gruppförsäljning: Maria Freeney*
Publik- och skolkontakt: Jörgen Aggeklint och Julian Vigil
Publikvärdar: Sarah Ameziane, Adam Jawad, Amanda Malmros, Linn Pettersson, Ali Sharif, Malin Saine och Naomi Solomon
Auskultanter: Evelina Benedicks, Nisrin Himdi, Nachla Libre och Julia Schmidt

Teknisk chef: Kristian Nielsen
Producenter: Sara Fors och Erik Gavelin*
Marknads- och kommunikationschef: Christina Molander**
Konstnärliga ledare Unga Klara: Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi
Teaterchef och VD Uppsala stadsteater: Petra Brylander*
VD och ansvarig utgivare Unga Klara: Stefan Hansen

Romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är förlagd på Norstedts förlag

Pjäsen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är förlagd på Draken teaterförlag

Med stöd från Region Stockholm och Stockholms stad

 
*Uppsala Stadsteater
** Christina Molander 1956-2020
I augusti 2020 avled Unga Klaras medarbetare Christina Molander, marknads- och kommunikationschef. Christina har betytt ofantligt mycket för scenkonsten i Sverige, det fria kulturlivet, den internationella scenen och för Unga Klara. Vi minns Christina och hennes arbete med stor värme, kärlek och beundran.