← Nyheter Film, seminarium och samtal - vi ses på Scenkonstbiennalen!

2022-06-07: Publik- och kritikerrosade De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är uttagen till Scenkonstbiennalen. Filmvisning av föreställningen visas på biograf, ett föreställningssamtal hålls med representanter från produktionen och Scensveriges urvalskommitté, och vi medverkar även med seminariet Barnteater som konst - om hur den unga publiken utvecklar oss. Hoppas vi ses där!

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

En science fiction-thriller om vänskap, framtidstro och om terrorns och fascismens mekanismer. En högaktuell berättelse av Augustprisbelönade Johannes Anyuru, i regi och dramatisering av Farnaz Arbabi.

Urvalskommitténs motivering: De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är en historia om vänskap, nationalism, extremism och rädsla med science fiction-dimensioner. Tre unga islamister ska döda en serietecknare som gjort karikatyrer av profeten Mohamed, men attacken misslyckas. Trions enda överlevande är en flicka, som hävdar att hon kommer från framtiden med ett viktigt meddelande. På scen får Johannes Anyurus bok en skicklig gestaltning med flera tidsplan där ensemblen från en vänlig humoristisk ton drar upp hettan i de brännande frågorna om rasism och normer. En dystopi med aningen av ett hopp.

Läs mer härPROGRAMSCHEMA:


Seminarium: Barnteater som konst - om hur den unga publiken utvecklar oss

Torsdag 9 Juni, kl. 13:15-14:30
Plats: Västerås Konserthus, Sal 109

Vilka är de konstnärliga vinsterna – och utmaningarna naturligtvis – med att rikta sig till barn och unga? Några teaterskapare som gjort föreställningar för både barn och vuxna resonerar kring fördelarna med en ung publik. Vad har vi som arbetar med teater att vinna rent konstnärligt av att skapa för barn? 

Med, bland andra: Viktoria Dalborg, Gustav Deinoff, Paula McManus, Lars Melin, Erik Uddenberg, Farnaz Arbabi, Riksteatern Barn och Unga med flera.

Länk till evenemanget

Filmvisning: De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Fredag 10 Juni, kl. 15:00-17:15
Plats: Culturen, Elektra Bio

Allt börjar med en terroristattack. Tre unga islamister bryter sig in i en serietidningsbutik. Beväpnade med bombvästar och k-pistar tänker de döda en tecknare som är känd för sina provocerande karikatyrer av profeten Muhammed. Attacken misslyckas och två av terroristerna dör. Den tredje överlever och placeras på en rättspsykiatrisk anstalt. Hon hävdar nämligen att hon kommer ifrån framtiden – en framtid där terrorattacken lyckades och ledde till ett fascistiskt Sverige. 

Länk till evenemangetFöreställningssamtal: De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Fredag 10 Juni, kl. 17:30-18:15
Plats: Culturen, Elektra Bio

Publiksamtal med medlemmar ur produktionsteamet och Scensveriges urvalskommitté.

Medverkande: Farnaz Arbabi, Erik Uddenberg, Ester Cleasson, Astrid Kakuli, Jenny Kronberg
Moderator: Lis Hellström Sveningson

Länk till evenemanget

Foto: Mats Bäcker