← Nyheter Biljettsläpp!

2022-05-04: Uppror står på agendan när hösten gör inträde på Unga Klara.

Uppror står på agendan när hösten gör inträde på Unga Klara - och nu släpper vi biljetterna! Först ut är Brinn, av Elmira Arikan och Farnaz Arbabi, en kraftfull föreställning där två tjejer i tonåren skapar egna regler och lagar som går på tvärs med samhällets. I oktober kommer publiksuccén För att jag säger det, idé av Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff, äntligen tillbaka till scenen och ställer sig frågan om inte barnets bus egentligen är samhällsomstörtande verksamhet? Varmt välkommen till en olydig säsong! 

Brinn - Premiär 3 september

Agni och Evvi gör allt tillsammans. De är så nära varann att de nästan sitter ihop. De är stjärntvillingar. De bor på ett hem för tonårsflickor, och tillsammans skapar de en fantasivärld med egna regler som går på tvärs med samhällets. En dag går de alldeles, alldeles för långt och livet blir aldrig sig likt igen.

Brinn är en berättelse om flickor som är större än världen. Om den nödvändiga revolten, och om när allt går fel. En explosiv och sorgsen föreställning som pendlar mellan humor och svärta.

Tolv skådespelare står på scen och alla turas om att spela huvudrollerna Agni och Evvi. Vi får även möta tonåringarna Lucinda, Steff och Laura som bor på hemmet, samt vårdarna Anette, Sami och Pablo som arbetar där. Mitt i kaoset står utredarna Gunnar och Pamela som fått det omöjliga uppdraget att kartlägga vad det var som faktiskt hände den där dagen då elden förändrade allas liv. 

Föreställningen är en fri fantasi som delvis bygger på intervjuer och dokumentärt material med bland annat ungdomar och vårdare på SIS- och HVB-hem.

Urpremiär på Bryggeriteatern i Malmö 19 maj 2022.
Premiär på Unga Klara 3 september 2022.

Av: Elmira Arikan och Farnaz Arbabi
Regi
: Farnaz Arbabi
Ålder:
 Från 15 år och uppåt
Längd:
 2 tim och 30 min (inkl paus)
Premiär:
 3 september 2022 på Unga Klara
En samproduktion mellan Unga Klara och Teaterhögskolan i Malmö.

Läs mer om Brinn och boka biljett här

---

För att jag säger det - Nypremiär 6 oktober

Om childism – diskriminering och fördomar mot barn. Tänk om trotsigheten är civil olydnad? Tänk om buset är samhällsomstörtande verksamhet?

Barn är den grupp i samhället som har minst makt över sina egna liv.
Synen på barnet är att det ska växa upp och bli färdig människa.
Barndomen är en parentes, vuxenheten är norm.
Att vara barn är att snart bli vuxen.
Varför ser vi inte barnet som en fullvärdig människa?
Alla vuxna har varit barn.
Hur kommer det sig att vi ändå bidrar till barnets underordnade roll i samhället? Hur skulle samhället kunna se annorlunda ut?

Är en barnledd revolution möjlig?

För att jag säger det, i regi av Farnaz Arbabi, med urpremiär mars 2019, återvänder äntligen till Unga Klara i höst. För att jag säger det är en koreograferad föreställning som möter den unga målgruppen i ögonhöjd. Ensemblen gestaltar hur det är att bli pussad, påklädd och bestämd över och undersöker det revolutionära i barnens motståndsstrategier. Tänk om barnets trotsighet är civil olydnad. Tänk om vägran är motstånd mot vuxnas maktutövning. Tänk om buset är samhällsomstörtande verksamhet!

Idé: Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff
Regi: 
Farnaz Arbabi
Längd: 
30 min (utan paus)
Ålder:
 Från 3-5 år 
Nypremiär: 6 oktober 2022 på Unga Klara

Läs mer om För att jag säger det och boka biljett här.

---

Hösten bjuder även på spännande gästspel, workshops och Unga Klara Salonger - håll utkik i våra sociala kanaler för mer information!

Biljetter släpps idag på ungaklara.se och tickster.se.

---

Pressförfrågningar:
För pressförfrågningar eller för att komma i kontakt med våra konstnärliga ledare, vänligen kontakta marknads- och kommunikationschef Pia Stjärnvind på [email protected].

Grafisk form Brinn och För att jag säger det: Studio Parasto Backman.