Nyheter : Nu släpper vi biljetterna till De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

2020-06-02: Unga Klara flyttar tillbaka till hemmascenen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm i höst med urpremiären av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, en dramatisering av Johannes Anyurus Augustprisbelönade roman. För regi och dramatisering står Farnaz Arbabi, en av Unga Klaras två konstnärliga ledare.

När Unga Klara flyttar tillbaka till hemmascenen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm till hösten sker det med urpremiären av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, en dramatisering av Johannes Anyurus Augustprisbelönade roman med samma namn.

Premiären äger rum den 15 oktober. Föreställningen är en samproduktion mellan Unga Klara och Uppsala stadsteater, där den kommer att spelas våren 2021. För regi och dramatisering står Farnaz Arbabi, en av Unga Klaras två konstnärliga ledare.

Unga Klara följer självklart myndigheternas rekommendationer att begränsa antalet publikplatser. Det betyder att det blir färre platser i salongen än vanligt, så se gärna till att boka din biljett i tid så du inte blir utan!

En kontroversiell konstnär ska göra ett framträdande i en bokaffär. Innan föreläsningen avslutats har mannen och besökarna i lokalen tagits som gisslan av tre ungdomar. Gisslandramat misslyckas och den enda överlevande gärningspersonen är en flicka som påstår sig komma från framtiden. Två år senare besöker en författare flickan på en rättspsykiatrisk klinik. Hon ger honom en bunt papper, där hon har skrivit ner en märklig berättelse.

Johannes Anyurus roman "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" är en science fiction-thriller om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater. Handlingen utspelar sig i en närliggande framtid där samhällsutvecklingen lett till en djupgående fascism, ett samhälle präglad av rädsla och segregation där delar av befolkningen fösts ihop i övervakade inhägnader och fråntagits sina medborgerliga rättigheter. Boken som kom ut 2017, blev en stor kritiker- och försäljningssuccé, belönades med Augustpriset och har översatts till en rad olika språk.

Dramatikern och regissören Farnaz Arbabi, som tidigare ofta har dramatiserat berättelser ur ett historiskt perspektiv, förflyttar sig nu in i det framtidsteoretiska. Genom en förstärkning och förlängning av samhällsutvecklingen hoppas hon kunna åskådliggöra nutiden. Hur ser den morgondag ut som vi skapar idag? Vad kan vi lära oss av att se framåt?

Medverkande: Astrid Kakuli, Robin Keller, Sepideh Khodarahmi (praktikant från HSM), Rita Lemivaara, Bashkim Neziraj, Nina Rashid, Davood Tafvizian Dramatisering och regi: Farnaz Arbabi  Scenografi: Jenny Kronberg  Kostymdesign: Elin Hallberg  Musik: Mikael Karlsson  Ljusdesign: Johan Sundén  Maskdesign: Erika Nicklasson Grafisk form: Parasto Backman

Målgrupp: Rekommenderas från 15 år.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" är en dystopisk men ändå hoppfull bok, som briljant väver ihop parallella tidsuniversum till en skrämmande aktuell berättelse. Den gav mig gåshud när jag läste den och jag har inte kunnat sluta tänka på den sen dess. Att få arbeta med science fiction-genren på scen är också något av en dröm som går i uppfyllelse!

Farnaz Arbabi