För skolor

Unga Klaras största publik kommer från skolan. För oss är den unga publiken central och vi strävar efter att alltid vara i dialog med både lärare och elever för att underlätta för personliga möten mellan teater och skola. Teatern och föreställningarna på Unga Klara är ett gemensamt rum och en referenspunkt för erfarenheter. En plats för samtal och reflektion där föreställningarna kan vara en väg att vidareutveckla gemenskapen utanför skola och klassrummet.

Varje produktion har en lärarhandledning som ett komplement till föreställningen. Detta material ger läraren inblick i tematiken, övningar, diskussionsunderlag och tips till hur klassen kan arbeta vidare med föreställningen. Lärarhandledningarna skrivs speciellt till varje produktion av dramatiker och teaterpedagoger knutna till Unga Klara. Ladda ner lärarhandledningar här.

Föreställningar

Här ser du våra aktuella föreställningar

Biljettbokning

Ni bokar era biljetter genom att maila bokning@ungaklara.se eller ringa under kontorstid 08.00–17.00 på telefon 08-506 20 173. Då kan ni få information om föreställningarna och boka biljetter. Vi bekräftar din bokning per mail.

Skolbiljetter
Biljettpriset är 75 kronor för både elever och lärare. För bokning av skolklasser, maila bokning@ungaklara.se. Vi skickar biljetter per mail som skolan skriver ut och tar med på föreställningen. Sedan fakturerar vi skolan.

Subventionerade biljetter för skolor i Stockholm stad
Vid subventionerade biljetter betalar skolan 25 kronor per elev och 75 kronor per lärare. Skolan måste då först maila support@kulturdirekt.se för att få en kod att använda vid biljettbokning på Kulturdirekts hemsida/ Kulan. Vi fakturerar skolan.

Hälsopedagogiskt projekt
I vissa produktioner gör Unga Klara i samarbete med Stockholms läns landsting i ett sk hälsopedagogiskt projekt och kan därför erbjuda ett visst antal gratis till skolor i länet. Målgruppen är olika för varje produktion och biljetterna bokas på samma sätt: genom att kontakta oss på bokning@ungaklara.se eller ringa 08-506 20 173. Dessa biljetter är gratis, men vi debiterar 75 kronor vid uteblivet besök eller om skolan avbokar föreställningen för sent.

Hitta till Unga Klara

Unga Klaras scen har tillfälligt flyttat till Bagarmossens Folkets Hus, Lillåvägen 44, fram till våren 2020.

Tunnelbana

Tag grön linje 17 mot Skarpnäck. Näst sista stationen är Bagarmossen. Gå upp för trapporna och tag till höger. Gå bort mot Bagarmossens centrum genom att gå mot Apoteket och Konsum. Passera Konsum och sväng höger mellan Konsumhuset och Blå huset. 25 meter fram på höger sida ligger Folkets Hus Bagarmossen. Besök SL:s hemsida för att hitta aktuell tidtabell!

Buss

Tag buss nr 161 mot Bagarmossen. Linje 161 går mellan Älvsjö och Bagarmossen och korsar tunnelbanan vid Svedmyra på grön linje 19 samt Skogskyrkogården på grön linje 18. Åk till slutstation med bussen och gå över gatan efter avstigning. Gå åt höger och sväng vänster runt husknuten. 10 meter längre fram ligger Folkets Hus på vänster sida.

Bil

Från Nynäsvägen sväng av riktning mot Bagarmossen sedan till Bagarmossens C (Lillåvägen 44, Bagarmossen). Begränsat med parkeringsplatser i närliggande bostadskvarter, se till att vara ute i god tid!

När ni är hos oss

20150424-ungaklara006470-000012

I foajén tas ni emot av våra publikvärdar och kan hämta ut era biljetter. Tveka inte att fråga dem om ni undrar över något rörande dagens föreställning. Vi säljer också t-shirts och väskor som är aktuella för föreställningen. Det finns bemannad garderob (gratis), toalett och möjlighet att äta matsäck i foajén innan föreställning. Kontakta i så fall oss innan.

Oftast släpper vi in publiken strax innan det börjar men alla föreställningar ser olika ut. Ibland kommer skådespelarna ut i foajén och pratar med publiken innan. Inget insläpp sker efter att föreställningen har börjat. Inne i salongen möter eleverna scenkonstnärerna och scenrummet.

Att prata eller inte prata..?
Scenkonst uppstår i mötet mellan scen och salong. Eleverna behöver inte sitta knäpp tysta, de får gärna leva sig in och reagera och spritta med benen och skratta högt. Scenkonstnärerna tar ansvar under föreställningen.

Unga Klara har ofta eftersamtal med publiken efter föreställningarna. Dessa kan vara som en förlängning av pjäsen eller som en egen del efter föreställningens slut. Några gånger har vi regissör, dramatiker eller koreograf som deltar i samtalet, andra gånger en föreläsare. De flesta gånger är det ensemblen själv som sköter samtalet med publiken.

Våra scener

Unga Klaras scener är två stora rum, Lagret och Akvariet, som kan omvandlas till de scenrum vi vill ha. Några gånger har vi byggt en stor låda där publiken sitter på tre sidor (Girls will make you blush), andra gånger har vi haft ett öppet rum med bara ritade linjer på golvet för att markera scenografin (Uppfostrarna och de ouppfostringsbara). Vi har fyllt golvet med vatten (Lusthuset), haft plexiglasscen med strålkastarna under skådespelarna, spelat på diagonalen, med rörlig scen, på tvären och även upp och ner. Vi har använt våra korridorer och båda rummen samtidigt – på Unga Klara är nästan allt möjligt. Vår foajé ses som en del av föreställningen och scenografin. Ensemblen kommer ofta ut och hälsar på publiken innan pjäsen börjar.

På skolan
Unga Klara kommer ofta ut till skolor och ger föreställningar i klassrum eller annan lokal. Ibland kommer en teaterpedagog till skolan för en workshop. I båda fall är upplägget gjort utifrån klassrummets möjligheter och begränsningar. Vid föreställningar brukar vi be om tillgång till rummet ca en timme innan föreställningens start och ca 30 min efter. När vi spelar i klassrummen är det som på Unga Klara – pedagogerna deltar på samma villkor som eleverna.

Vi vill träffa er

Är du intresserad av att delta i referensgrupp, som provpublik, vid workshop, lärarseminarium etc, vänligen kontakta Gunhild Aubert Opdal 08-506 20 173 gunhild@ungaklara.se

 • Referensgrupper
  Unga Klara möter publiken i olika referensgrupper redan första repetitionsveckan i varje produktion. Då vill vi träffa den tilltänkta målgruppen för att samtala, spela upp, läsa, eller visa utdrag av pjäsen. Dessa möten är viktiga för ensemblen och teatern, ett konstnärligt möte mellan oss på Unga Klara och vår publik, ett sätt att stämma av, i process, vara närvarande.
 • Provpublik
  Sista veckan inför premiär har vi ofta genrep där vi bjuder in provpublik att komma till Unga Klara. Om ni vill vara provpublik, hör av er till bokning@ungaklara.se
 • Lärarseminarium/ frukostmöten
  Två gånger om året bjuder vi lärare och skolpersonal på ett dag- eller kvällsseminarium på Unga Klara. Vi bjuder på mat & dryck samt en föreläsning knuten till det aktuella projektet på Unga Klara. Vi informerar er om våra projekt, introducerar säsongens tematik och visar också utdrag av pjäsen vi har på gång. De är i allra högsta grad ett tillfälle för oss att kunna utbyta tankar och erfarenheter samt utvärdera vårt arbete gentemot skolan.
 • Ungdomsråd
  Under läsåret jobbar Unga Klara gärna med ett ungdomsråd à 6-7 elever från intresserad skola. De får komma på referensgrupper, workshops, genrep och på premiären. Vi har några möten per år där vi stämmer av och eleverna presenterar något skriftligt som tangerar tematiken i Unga Klaras projekt.
 • Lärarhandledning
  Varje produktion har också en lärarhandledning som ett komplement till föreställningen. Detta material ger läraren inblick i tematiken, övningar, diskussionsunderlag och tips till hur klassen kan arbeta vidare med föreställningen. Lärarhandledningarna skrivs speciellt till varje produktion av dramatiker och teaterpedagoger knutna till Unga Klara. Ladda ner lärarhandledningar här.
 • Workshops/ kreativa verkstäder
  Unga Klara ska vara en plats där det kreativa, utforskande och fördjupande lekfulla arbetet lyfts fram. Vi bjuder in till kreativa verkstäder några gånger under året, antigen åker vi ut i klassrummet och gör workshops eller kommer klasser hit och får arbeta tillsammans med pedagoger och/eller skådespelare.
Translate