Nyheter : Nyhetsbrev #13 november

2020-11-04: Läs senaste nytt om Unga Klaras föreställningar De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (i samarbete med Uppsala stadsteater) och Manhattanprojektet (i samarbete med Scenkonst Sörmland).

Nyhetsbrev 2020-11-04

Läs brevet i original här.

Lovord för De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

Farnaz Arbabis tolkning av Johannes Anyurus roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar hade premiär den 29 oktober på Unga Klara. Föreställningen fick ett mycket positivt mottagande både från publik och media.

SVT Kulturnyheternas recensent Anna Hedelius hyllar De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Hon berömmer skådespeleriet och säger vidare: "Det kräver ju verkligen sin kvinna att dramatisera den (Anyurus roman), som tur är har vi ju här en sådan kvinna - Farnaz Arbabi. Hon manövrerar skickligt det här materialet och har gjort en väldigt effektiv berättelse.” Se gärna hela inslaget här, fem minuter in i programmet.

Fler pressröster:

- En stark värme och närvaro växer i ensemblen under kvällens gång, kontaktviljan och samtalslusten går nästan att ta på. Maina Arvas, DN.

- I grund och botten tycker jag att man har gjort något väldigt fiffigt. En present till ungdomarna. Jenny Teleman, SR P1 Kulturnytt.

- Berättelsens två parallella lager får på Unga Klaras scen fysisk form. Nour/Annika har dubblerats i två skådespelare: Ester Claesson och Tina Pour Davoy som båda gör något självklart och självlysande av rollen, var och en på sitt sätt. Jenny Aschenbrenner, SvD.

- Också en vänlig humoristisk ton får plats, med underbara insatser av enskilda skådespelare som var och en har sina stunder i denna verkligt tillgängliga och förstås angelägna föreställning. Josephine Askegård, Arbetaren

- Ensemblen är lysande med tätt samspel. Birgitta Komaki, Kulturbloggen.

På bilden: Robin Keller, Astrid Kakuli, Ester Claesson. Foto Mats Bäcker.

50 personer i publiken

Hösten 2020 ser inte ut som vanligt, men vi är ändå mycket glada att få möta vår publik på vår scen vid Sergels torg, om än under särskilda förutsättningar.

Begränsningen upp till 50 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar kvarstår i Stockholmsregionen. Unga Klara har planerat sin föreställningsverksamhet, salong och foajé utifrån en publik om 50 personer och vi avsåg aldrig att höja till 300. Vi värnar om vår publik och personal och har anpassat rutiner och arbetssätt för att skapa en trygg, säker och luftig miljö i samband med våra föreställningar. Vi följer utvecklingen och Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Läs mer här om vilka åtgärder Unga Klara har gjort utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Unga Klara har en väntelista för biljetter till De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Mejla [email protected] för en plats i kön.

På bilden: Robin Keller, Ester Claesson, Davood Tafvizian, Bashkim Neziraj, Astrid Kakuli, Tina Pour Davoy, Rita Lemivaara. Foto Mats Bäcker.

Manhattanprojektet åker på turné

Familjeföreställningen Manhattanprojektet, av Rasmus Lindberg, i regi av Gustav Deinoff, hade bejublad premiär på Bagarmossens Folkets Hus den 28 oktober och spelade fem utsålda föreställningar innan det var dags att packa väskorna igen. Nu ser ensemblen fram emot att åka på en omfattande turné och spela för mellanstadieskolorna i Sörmland! Den 14 november blir det en offentlig föreställning på Scenkonst Sörmlands scen i Eskilstuna. Manhattanprojektet är en produktion av Scenkonst Sörmland i samarbete med Unga Klara. Läs mer och boka här.

På bilden: Parwin Hoseinia. Foto Gustav Ågerstrand.

Vi påminner om:

Samtalsserien ALDRIG VÅLD finns nu som podd. Serien består av tre program, bland annat samtalet om barn och media med regissören Suzanne Osten och medieforskaren Malena Janson, under ledning av teaterprofessorn Karin Helander och Dramaqueens Rebecca Örtman - lyssna gärna här.

ALDRIG VÅLD arrangeras av Dramaqueen, i samarbete med Unga Klara, World Childhood Foundation, Barnrättscentrum och Centrum för barnkultur vid Stockholms universitet.