← Nyheter Nyhetsbrev #9 - maj 2021

2021-05-11: Läs om senaste nytt från Unga Klara i vårt nyhetsbrev! Där skriver vi att biljetterna till höstens premiärer släpps den 20 maj - men om du vill boka en skolföreställning så kan du passa på redan nu! Vi berättar om Unga Klaras medverkan i Scenkonstbiennalen och om ett spännande digitalt Skapande skola-projekt riktat till elever 8-12 år.

Nyhetsbrev 11 maj 2021:

Läs nyhetsbrevet i original här.

Snart släpper vi biljetterna!

Det råder full aktivitet på Unga Klara inför höstens premiärer. Den 20 maj släpper vi äntligen biljetterna till Buster Keaton på månen, av Gunilla Linn Persson, i regi av Suzanne Osten, och till De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, en samproduktion mellan Unga Klara och Uppsala stadsteater, i regi av Farnaz Arbabi efter Johannes Anyurus roman. Även Ögonblicket går ut på turné i höst och möter inte mindre än 133 skolor och klassrum.

Du kan boka en skolföreställning redan idag!

På vår hemsida hittar du alla föreställningar. Boka via [email protected].

Vi längtar efter att få öppna salongerna för vår publik och anpassar självklart all vår verksamhet efter de rådande publikrestriktionerna och rekommendationerna för att minska smittspridningen.

Varmt välkommen att boka dina biljetter på www.ungaklara.se!

På bilden: Gustav Deinoff, Klas Lagerlund, Siri Hamari och Parwin Hoseinia. Foto Sara P Borgström.

Unga Klara på Scenkonstbiennalen

Årets semidigitala Scenkonstbiennal går av stapeln 18-21 maj och programmet är späckat med föreställningar, möten, seminarier, paneldebatter och workshops. Unga Klara medverkar med den juryutvalda föreställningen För att jag säger det och med tre andra programpunkter. Biennalen är gratis och öppen för alla!

Onsdagen den 18 maj kl 18:15 kan du ta del av ett samtal som handlar om För att jag säger det. Hur skapades föreställningen? Hur var den att spela? Hur togs den emot av publiken? 

Torsdagen den 20 maj kl 12 pratar vi om ungas behov av scenkonst under och efter en pandemi, i ett seminarium som vi samarrangerar med Backa Teater och Regionteater Väst. Medverkar gör bland andra Amanda Lind, kultur- och demokratiminister och Peter Fredriksson, generaldirektör för Skolverket. 

Torsdag den 20 maj kl 19 är det dags för vår programpunkt Childism - diskriminering och fördomar mot barn, med bland andra Gustav Deinoff och Farnaz Arbabi, konstnärliga ledare på Unga Klara. 

Inom kort hittar du alla direktlänkar till programpunkterna på Scenkonstbiennalens hemsida via den här länken.

På bilden: Rita Lemivaara och Bianca Traum i För att jag säger det. Foto: Anna Drvnik.

Unga Klara möter elever i Skapande skola-projekt

Skådespelarna Rita Lemivaara, Ester Claesson och Unga Klaras pedagog Julian Vigil har under våren arbetat med Skapande skola-projektet "Alla jag kan vara", som har erbjudits skolklasser i Stockholm genom Kulan. Trion har träffat 15 skolklasser och sammanlagt mött 422 barn i åldern 8-12 år. I den digitala workshoppen varvas teaterövningar och rit- och skrivövningar med samtal kring temat Identitet.

-Det har varit så fantastiskt roligt och intressant att få göra detta projekt tillsammans med skolorna och få höra barnen berätta om sina tankar kring hur det är, eller hur de skulle önska att det kändes att vara dom, berättar Julian Vigil, pedagog på Unga Klara.

Röster från barnen:
”Det var roligt att få uttrycka sig om hur det känns att vara jag”
”Det kändes bra att få tänka på vem man är i verkligheten vs. fantasin”

Röster från lärare:
”Tack för en jätterolig workshop!”
”Detta ska jag rekommendera till mina kollegor!”

Läs mer här.

På bilden: Yarien Rodriguez och Nina Rashid i föreställningen De jag egentligen är. Foto Milja Rossi.