: Boka en klassrumsvisning av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

2021-01-12: Hej lärare! Nu kan du boka den streamade versionen av Unga Klaras succéföreställning till din klass. Eftersamtal med Unga Klaras pedagog och skådespelare ingår.

Nu är det alltså möjligt att boka en klassrumsvisning av Unga Klaras succéföreställning De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (från 15 år) till skolan! Filmen har premiär 13 januari och finns att streama på plattformen Voyd fram till 31 mars.

Vid distansundervisning är det möjligt för eleverna att titta på föreställningen hemifrån, för att sen i efterhand, tillsammans med oss på Unga Klara, analysera och tolka scenkonstupplevelsen i ett eftersamtal via länk, vilket ingår i priset. Kostnaden för en klass är 1500 kr. Skolor inom region Stockholm kan boka föreställningen till subventionerat pris.

Kontakta oss - vi gör det möjligt!

Om handlingen
Allt börjar med en terroristattack. Tre unga islamister bryter sig in i en serietidningsbutik. Beväpnade med bombvästar och k-pistar tänker de döda en tecknare som är känd för sina provocerande karikatyrer av profeten Muhammed. Attacken misslyckas och två av terroristerna dör. Den tredje överlever och placeras på en rättspsykiatrisk anstalt. Hon hävdar nämligen att hon kommer ifrån framtiden - en framtid där terrorattacken lyckades och ledde till ett fascistiskt Sverige. Två år efter attacken besöker en välkänd författare flickan på anstalten. Flickan ger författaren en bunt papper, där hon har skrivit ner en märklig berättelse.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar gestaltar den rädsla som många känner för växande populism och extremism. Det är en högaktuell berättelse om nationalism, rädsla och radikalisering. Hur ser den morgondag ut som vi skapar idag? Vad kan vi lära oss av att se bakåt och framåt i tiden? Är det möjligt att resa i tiden och därigenom hindra en katastrof? Läs mer här.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, i regi och dramatisering av Farnaz Arbabi, efter en roman av Johannes Anyuru, hade urpremiär på Unga Klara den 29 oktober och är ett samarbete med Uppsala stadsteater.

Om filmatiseringen
Pjäsen hann bara spelas nio gånger innan den fick ställas in p.g.a. de skärpta restriktionerna. Många ur publiken och från gymnasieskolorna som ville se föreställningen hörde av sig till teatern för att fråga när den skulle spela igen och om den gick att se på nätet.

- Vi på teatern hade verkligen längtat efter att spela föreställningen, och saknaden efter publiken är stor, så vi har letat efter sätt att mötas, säger Farnaz Arbabi, en av Unga Klaras två konstnärliga ledare. 

- Även om en filmatisering inte fullt ut kan ersätta föreställningen, så har vi satsat på att göra en högkvalitativ inspelning för att ändå kunna nå vår publik.  
Pedagogiskt material
Teaterdramaturgen Anna Berg har sammanställt ett fint lärarmaterial som är tänkt att vara ett stöd i kringarbetet tillsammans med klassen. Handledningen finns att ladda hem från vår hemsida här.

Eftersamtal
Dessutom erbjuder vi på Unga Klara ett kostnadsfritt uppföljande eftersamtal till varje klass! Genom lustfyllda övningar och samtal vill vi ge er möjlighet till att tillsammans med oss, analysera och tolka er scenkonstupplevelse. Eftersamtalet, som går utmärkt att genomföra digitalt på exempelvis Zoom eller Teams, hålls av Unga Klaras pedagog Julian Vigil och några av Unga Klaras skådespelare.

Kostnad
Vid gruppbokning för en grupp/skolklass (max 30) är kostnaden 1500:- (exkl.moms). Eftersamtal ingår i priset. Skolor inom region Stockholm kan boka föreställningen till subventionerat pris.

Bokning och förfrågningar: Mejla till Jörgen Aggeklint, [email protected].

På bilden ovan: Tina Pour Davoy. Foto: Mats Bäcker.