Nyheter : Boka en skolvisning av De kommer att drunkna i sina mödrars tårar

2021-01-12: Hej lärare! Nu kan du boka den streamade versionen av Unga Klaras succéföreställning till din klass. Eftersamtal med Unga Klaras pedagog och skådespelare ingår.

Nu är det alltså möjligt att boka en klassrumsvisning av Unga Klaras succéföreställning De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (från 15 år) till skolan!

Vid distansundervisning är det möjligt för eleverna att titta på föreställningen hemifrån, för att sen i efterhand, tillsammans med oss på Unga Klara, analysera och tolka scenkonstupplevelsen i ett eftersamtal via länk, vilket ingår i priset. Kostnaden för en klass är 1500 kr. Skolor inom region Stockholm kan boka föreställningen till subventionerat pris.

Kontakta oss - vi gör det möjligt!

Om handlingen
Allt börjar med en terroristattack. Tre unga islamister bryter sig in i en serietidningsbutik. Beväpnade med bombvästar och k-pistar tänker de döda en tecknare som är känd för sina provocerande karikatyrer av profeten Muhammed. Attacken misslyckas och två av terroristerna dör. Den tredje överlever och placeras på en rättspsykiatrisk anstalt. Hon hävdar nämligen att hon kommer ifrån framtiden - en framtid där terrorattacken lyckades och ledde till ett fascistiskt Sverige. Två år efter attacken besöker en välkänd författare flickan på anstalten. Flickan ger författaren en bunt papper, där hon har skrivit ner en märklig berättelse.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar gestaltar den rädsla som många känner för växande populism och extremism. Det är en högaktuell berättelse om nationalism, rädsla och radikalisering. Hur ser den morgondag ut som vi skapar idag? Vad kan vi lära oss av att se bakåt och framåt i tiden? Är det möjligt att resa i tiden och därigenom hindra en katastrof? Läs mer här.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, i regi och dramatisering av Farnaz Arbabi, efter en roman av Johannes Anyuru, hade urpremiär på Unga Klara den 29 oktober och är ett samarbete med Uppsala stadsteater.

Om filmatiseringen
Pjäsen hann bara spelas nio gånger innan den fick ställas in p.g.a. de skärpta restriktionerna. Många ur publiken och från gymnasieskolorna som ville se föreställningen hörde av sig till teatern för att fråga när den skulle spela igen och om den gick att se på nätet.

- Vi på teatern hade verkligen längtat efter att spela föreställningen, och saknaden efter publiken är stor, så vi har letat efter sätt att mötas, säger Farnaz Arbabi, en av Unga Klaras två konstnärliga ledare.

- Även om en filmatisering inte fullt ut kan ersätta föreställningen, så har vi satsat på att göra en högkvalitativ inspelning för att ändå kunna nå vår publik.
Pedagogiskt material
Teaterdramaturgen Anna Berg har sammanställt ett fint lärarmaterial som är tänkt att vara ett stöd i kringarbetet tillsammans med klassen. Handledningen finns att ladda hem från vår hemsida här.

Eftersamtal
Dessutom erbjuder vi på Unga Klara ett kostnadsfritt uppföljande eftersamtal till varje klass! Genom lustfyllda övningar och samtal vill vi ge er möjlighet till att tillsammans med oss, analysera och tolka er scenkonstupplevelse. Eftersamtalet, som går utmärkt att genomföra digitalt på exempelvis Zoom eller Teams, hålls av Unga Klaras pedagog Julian Vigil och några av Unga Klaras skådespelare.

Kostnad
Vid gruppbokning för en grupp/skolklass (max 30) är kostnaden 1500:- (exkl.moms). Eftersamtal ingår i priset. Skolor inom region Stockholm kan boka föreställningen till subventionerat pris.

Bokning och förfrågningar: Mejla till Jörgen Aggeklint, [email protected].

På bilden ovan: Tina Pour Davoy. Foto: Mats Bäcker.


Publikröster om filmatiseringen:

"Helt uppfylld och berörd i varje fiber. Stark, sorglig, vacker, hemsk, otäck och sann. Och mitt i allt, trots det omöjliga, hoppingivande. Kan inte tänka mig en viktigare föreställning och berättelse just nu."
Bim de Verdier, Uppsala

"Stort tack från Stockholms Estetiska gymnasium teater åk 1. De kommer att drunkna...... Så spännande och bra föreställning, så spännande samtal med eleverna efteråt. Teaterlektioner på Zoom är verkligen knepigt, men nu kändes det äntligen konstruktivt."
Charlotta Larsson, Teaterlärare, Stockholms Estetiska gymnasium

"De kommer drunkna i sina mödrars tårar är något så ovanligt som en brännande dystopi som känns angelägen, bränner i kroppen och får mig som åskådare att pausa för att ta in och hämta andan. Det som sker på scenen känns nära och avlägset, frågorna som väcks rör upp känslor av både hopp och hopplöshet. Att den på grund av covidrestriktionerna nu har filmats så proffsigt gör att jag som åskådare har lyxen att se ansikten och blickar, notera ännu fler makalöst smarta scenografiska lösningar. Det faktum att den går att se med vänner på distans, trots att vi inte kan mötas fysiskt gör att teatern ändå fyller sin funktion. Detta är en uppsättning som fungerar som backdrop till ett samtal vi alla är i behov av. Ett samtal om konstens värde, yttrandefrihetens pris, vem som är värd att försvara och vem som är försumbar och om vart vi tar vägen när alla broar bränts bakom oss. Det är ett samtal som är så otroligt viktigt."
Hanin Shakrah, Stockholm

"Jag har nyss släckt min kulturtörst med att insupa Unga Klaras 'De kommer att drunkna i sina mödrars tårar'. Och hur mycket jag än längtar in i salongerna att få se live scenkonst, så gick den här mästerligt avfilmade och streamade föreställningen rakt igenom laptopens bildskärm och grep ett ordentligt tag. Dystopiskt framtid, eller dåtid, eller tänker jag ibland - nutid. Grymt skådespeleri, värme och så jävla viktig. Jag blev oerhört berörd av boken och inte blev den här upplevelsen mindre. Tack!"
Kristina Gillström, Sundsvall

"Hemma, ändå på teatern. En mycket bra filmad, bra spelad föreställning. Underbar scenografi, regi och dramatisering av Farnaz Arbabi. Skådespelarna var lysande och framkallade en känsla av att vi hemma faktiskt var på teatern, en balansgång som är ganska svår att nå med filmad teater. Kameran och skådespelarna var i god synk med varandra. Vardagsrummet förvandlades till en teatersalong... som om vi var på teater."
Richard Kaigoma Sseruwagi, Gisslaboda

"Såg den igår. FANTASTISK! Jag och min bokklubb såg den samtidigt, var och en hos sig, för att sedan prata om den via FaceTime efteråt. Skådespelarna, sceneriet, ljuset, filmproduktionen, musiken, mm. Älskade boken och älskar detta. Stort tack."
Petronella Thorén, Malmö

"Tack alla som har medverkat till denna fantastiska produktion! Jag såg den precis och den är helt fantastisk, smärtsam, vacker och griper tag i en genom skärmen på ett sätt som jag inte trodde var möjligt. Boken satt kvar i min kropp flera år efter att jag hade läst den och nu har denna föreställning flyttat in som sambo. Riktigt, riktig bra."
Tanja Lorentzon, Nacka

Röster om eftersamtalen:

-Stort tack för eftersamtalet!! Det var jättevärdefullt att få träffa er online, och få fråga och bearbeta föreställningen tillsammans. Fint modererat samtal!
Sara Berg, Viktor Rydberg gymnasium