Vahák

Unga Klara och Ögonblicksteatern
presenterar Vahák
Spelas på Unga Klara

18 april kl. 13.00 och 18.00 (Unga Klara Salong samtal kl. 19.30)
19 april kl 13.00 och 19.00

Produktion: Ögonblicksteatern
Medverkande: Bahareh Razekh Ahmadi, Alejandra Goic/Sara Gallardo, Mimie Märak, Tobias Poggats, Stefan Andersson
Idé och koncept: Nasim Aghili, Björn Karlsson
Text och regi: Nasim Aghili
Poesi: Mimie Märak
Rumslig gestaltning och kostym: Björn Karlsson
Musik: Karin Dreijer
Ljusdesign: Josefin Hinders
Ljud- och turnétekniker: Marita Jonsson Mätlik
Producent: Elinn Bolonassos

 

Digitala rummet/del 1 Vahák

Koncept: Anneli Carnelid, Max Decroy Strandlund, Nasim Aghili
Research: Anneli Carnelid
Programmerare: Oivvio Polite
Grafisk form: brgn (Hanne Lindberg)
Medverkande röster: Alejandra Goic, Mimie Märak, Nasim Aghili, Sara Gallardo, Stefan Andersson och Tobias Poggats

Länk till Kartan den digitala delen hittas här.

Föreställningens längd: 75 minuter

Föreställningen med namnet Vahák, våld, tar sin utgångspunkt i att det koloniala och homofoba våldet gör gemensam sak. Här möts queera röster och skapar ett parallellt rum som erbjuder motstånd, gemenskap och kärlek. Vahák iscensätter det som förenar oss minoriteter i minoriteter, inte det som majoritetsmakten definierar som vår särart för att skilja oss åt.

För manus och regi står Nasim Aghili som senast var aktuell med den antinationalistiska kabarén Europa Europa som belyste en av vår tids största humanitära katastrofer – europeisk migrationspolitik, och föreställningen Marken brinner – en föreställning om uppror genom Husby/Clichy-sous-Bois/South Central/Tottenham. Båda verken rönte stor uppmärksamhet under 2014.

Med inspiration från berättelser ur projektet Queering Sápmi som består av vittnesmål om hur det är att ha de dubbla identiteterna queer och same vill Vahák undersöka fler queera identiteter för att formulera ett samarbete mot den homofoba och rasistiska kultur vi lever i idag. Vahák inbjuder till en enad front mot den förtryckande makt och de konservativa vindar som är verkligheten idag. Vahák handlar om vad vi kan göra, hur vi själva kan mobilisera och organisera en verklighet som tillåter oss existenser som är värdiga våra queerälskande och begärande kroppar.

Med en helande dramaturgi iscensätter Vahák ett parallellt rum som erbjuder en bättre tid och plats. Ett rum som påminner om att det kan vara bättre, att en queer verklighet är möjlig.

 

Sameföreningen i Stockholm arrangerar ett gästspel på Teater Pero med en extra föreställning av Vahák. Biljetter hittar ni här.

”Kära teater, äntligen en vilja till råsop mot vit och heteronormativ kolonialism!”
Pia Sjögren, Nuorat
 
”Scenkonstverket Vahák, Våld, är fjärran från våldsamt. Snarare ett oerhört känslosamt verk om förtryck och om vikten av att synliggöra och sprida kunskap om det osynliggjorda för att skapa förändring. … I scenrummet bildas en magisk stämning av röster fyllda av motstånd, jojk och suggestiv musik. Men här finns också en tanke om att allt kan bli bättre.”
Yvonne Rittvall, Samefolket
 
”Vi är på scenen alla tillsammans medan de fyra skådespelarnas flerstämmiga berättelser flätar oss samman i en gemensam kamp mot förtryck av etnicitet och sexualitet men också i hoppet om och förtröstan i att allt kan bli bra. … Skådespelarna talar till oss, dansar för oss och jojken återkommer som en lugnande rytm uppblandad med Karin Dreijers suggestiva elektroniska musik.”
Katrin Sten, Folkbladet

Sameföreningen i Stockholm bjuder in till ett arrangemang för sina medlemmar i anslutning till kvällsföreställningarna.

Sameföreningen i Stockholm arrangerar ett gästspel på Teater Pero med en extra föreställning av Vahák. Biljetter hittar ni här.

Rund logga -150 kopiera

Biljetter

Bakom kulisserna

Publicerat den 15 april 2016

Mellan nu och sedan

Nu är vi precis där. I brytpunkten. Vi ska snart lämna föreställningar som spelar för fullt för att bereda plats åt det som kommer. Vi har Alltet, Vad ska du ha mig till?, X, Abdullah al-tama’ och Girls will make you blush! påväg in. Men sen då? Idag görs ett utskick till alla skolor i Stockholms län om höstens storproduktion Forever Alone. En pjäs om ensamhet, utanförskap och att hitta…

Läs hela inlägget >

Translate