Shadowland på Unga Klara 20 mars
i samarbete med Assitej

Vilka kroppar får ta plats på scenen idag?
Vilka historier berättas och ur vems perspektiv?

I samarbete med och på Unga Klara bjuder vi in till en dag med föreställningarna Avsked och The Sexual Contract, till samtal om skådespelarens och textens roll och med tillfälle till mingel och umgänge.

10.00-11.30 föreställning: Avsked
Av: Kristian Hallberg & Elin Skärstrand, regi: Elin Skärstrand
Föreställningen Avsked är nio fristående berättelser om nio livsförändrande avsked som sker under en dag i februari 2017. Avsked omsluter oss alla, i stort och smått och vi verkar hela tiden försöka undvika dem. Vi kämpar för att hålla fast, trots att vi oundvikligen kommer att skiljas åt förr eller senare. Ung eller gammal, rik eller fattig, det spelar ingen roll, avsked är något vi alla måste gå igenom. Föreställningen hjälper oss att bearbeta smärtsamma upplevelser men också påminna oss om att avsked inte alltid behöver innebära sorg; avsked kan också vara att släppa taget om allt som inte är bra och påbörja ett helt nytt liv.

11.30-13.00 lunch på egen hand

13.00-14.30 samtal: Skådespelaren
Ett samtal hur olika skådespelare tilldelas olika roller. Hur olika skådespelare tolkas av publiken och vad det skapar för begränsningar och möjligheter. Vad händer när publiken rasifierar en skådespelare, medan karaktären i berättelsen inte är en person som rasifieras? Vad händer när en icke-vit kropp spelar en traditionellt vit roll? Hur påverkar publikens fördomar tolkningen av gestaltningen? Hur samverkar icke-vithet, klass och språk i den processen? Hur förhåller vi oss som yrkeskonstnärer till rasifiering i relation till verket? Fiktion kontra verklighet. Vem får leva ut fiktionen och vem måste ta ansvar för verkligheten?

Samtal mellan: Bahareh Razekh Ahmadi, Måns Clausen, Oldoz Javidi
Samtalsledare: Gustav Deinoff/Farnaz Arbabi

14.30-15.00 fika

15.00-16.30 ASSITEJ årsmöte – ”World Day of Theatre for Children and Young People”
Den 20 mars är också ”World Day of Theatre for Children and Young People” vilket vi uppmärksammar i samband med årsmötet. Läs årsmöteshandlingar här!

16.30-18.00 samtal: Berättelsen

Varför finns det så få skrivna manus som behandlar den rasifierade erfarenheten? Hur kommer det sig att texterna ofta är skapade av de medverkande? Hur påverkar det berättelsen och publikens tolkning? Hur bemöts förväntningar på autenticitet och självupplevda erfarenheter? Hur skapas förutsättningar för fiktiva verk på dessa teman?

Samtal mellan: Baker Karim, Dimen Abdulla, Marjaneh Bakhtiari, Nasim Aghili
Samtalsledare: Gustav Deinoff/Farnaz Arbabi

18.00-19.00 lättare middag (enklare vegetariska wraps)

19.00-20.10 föreställning: The Sexual Contract
Regi: Shari Sabel Strandmark
Genom olika situationer vi alla känner igen oss i gestaltar föreställningen The Sexual Contract vår samtid och går tillbaka i historien för att ta reda på hur och varför patriarkatet uppstod. Genom ett lekfullt visuellt, rörligt och interaktivt scenspråk undersöker föreställningen hur det kommer sig att det västerländska samhällssystemet baserar sig på ett samhällskontrakt vi inte är medvetna om men alla accepterar. Hur vi alla är fångade i en tyst överenskommelse som påverkar våra familjer, våra relationer, våra tankar och våra liv. Föreställningen frågar oss; Kan vi någon gång bli fria människor? Om det patriarkala samhällssystemet tillhör det förflutna – hur ser då morgondagen ut?

Efter föreställningen finns möjlighet att köpa vin/öl och tilltugg.

Boka ditt deltagande här senast den 12 mars. Om man inte kan vara med hela dagen kan man boka enskilda programpunkter.

Arrangemanget är kostnadsfritt (föreställningar, samtal, fika, middag och mingel), men om du inte hämtar ut dina bokade föreställningsbiljetter debiterar vi en kostnad av 150 kronor/biljett.

Läs mer om projektet Shadowland här.

Translate