Paret

Av och med Eva Johansson och Louise Löwenberg

8 december kl.19.00 Efter föreställningen samtal med Ann-Sofie Bárány och visning av filmen Paret.
Spelas även 7 december kl.18.00 (en del av Unga Klara Salong)

PARET är en teaterföreställning om förälskelse, åldrande och utanförskap skapad av Eva Johansson och Louise Löwenberg. Den skildrar ett möte mellan två kvinnor, en 85-åring och en 70-åring i ett 60 minuter långt drama om att försöka nå en annan människa i en förälskelsefas. PARET produceras av Dramalabbet och hade premiär i januari 2015.

PARET – utställningen:
Arbetet med pjäsen inleddes med en förstudie där Eva och Louise samtalade med kvinnor i åldrarna 60-90 år. Mötet med dessa kvinnor inspirerade Eva och Louise till att skapa en utställning med det material som de samlade på sig under förstudien. Utställningen kommer bestå av en kortfilmsdokumentär och en fotoutställning.

Foton: Personliga porträtt av par med kvinnor i åldrarna 60-90 år. Fotograf: Louise Löwenberg.

Kortfilmsdokumentär:
En work-in-progressfilm som skildrar mötet med en 85-årig kvinna som varit en stor inspirationskälla för Eva Johanssons rollarbete. Av Eva Johansson. Foto: Elisabeth Marjanovic Cronwall.
Ljudupptagningarna: Ljudupptagningar från samtal Eva och Louise hade med kvinnor under förstudien.

PARET produceras av Dramalabbet och finansieras av PostkodLotteriets Kulturstiftelse, Kulturrådet, Stockholms stad och Helge Ax:son Johnsons stiftelse. Förstudien finansierades av Kulturbryggan.


Sagt om PARET:
”Väldigt fin föreställning. Otroligt vackert att se den sköra, sköra kärleken i två kroppar som har svårt att resa sig ur stolen.” Jenny Aschenbrenner, Kritiken i P1.

”Vilken förställning. Duon Eva Johansson och Louise Löwenberg lyckas inte bara med konststycket att spela två 80-åringar i gråsprängda peruker utan att det blir fånigt, utan förmår också gestalta den stora kärlekens mäktiga kraft, när i livet den än visar sig. (—)Det är inte bara gesterna, intonationen och det exakta kroppsspråket som imponerar. Bakom tändernas galler, i tystnaden och blickarna rasar ett hav av outtalade tankar och emotioner som rör kärleken, de egna förväntningarna och rädslan för omgivningens reaktioner.” Isa Andersson, Expressen

”En helt fantastisk föreställning. Ingenting annat. Bara helt fantastisk. När teater är det där som vi vet att det kan vara men inte tillräckligt ofta är. Så är Evas och Louises föreställning. Alla bör/måste/ska se den.” Carolina Frände, konstnärlig chef för Kulturhuset Stadsteaterns barn- och ungdomsscen i Skärholmen.

Translate