Ortens Verklighet

Kick- Off 26 februari

En söndag med pepp, teater och stärkande av oss själva

I går hade vi kick-off för projektet Ortens Verklighet. Det blev en dag fylld med engagemang, teaterkurs med grymma Wahid Setihesh, smarrig mat från Forno Emilio och underbara teaterscener som vi skapande på plats, tillsammans och i process.

Ortens verklighet är ett projekt som ska lyfta orten, ungdomarna och deras berättelser i en scenkonstupplevelse som framförs i november 2017. Föreställningen kommer att göras utifrån ungdomarnas egna uttryck och röster och det är ungdomarna själva som kommer skapa, medverka och stå på scen.

Projektet initierades av Megafonen Botkyrka och är ett samarbete mellan Megafonen, En kärlek Botkyrka och Unga Klara. Tillsammans ska vi leda olika processledare som i sin tur har egna grupper med ungdomar. Varje grupp arbetar med sina nischade områden, som dans, teater, musik, fotboll osv osv – ungdomens egna intressen sätter standard och mål för hur och på vilket sätt varje grupp arbetar och skapar.

Söndag 26 februari hade vi alltså kickoff för projektet på Botkyrka Folkhögskola. Vi var nog alla lite nervösa inför dagen; Hur skulle det bli? Ville ungdomar komma en söndag och spendera hela dagen tillsammans med oss? Hur kommer teaterworkshopen med Wahid fortlöpa? Kommer tekniken att funka? Hade vi en bra tidsplan? Hade vi beställt tillräckligt med mat? Hur kommer stämningen att vara?

Nu, dagen därpå, kan jag lugnt säga att alla våra eventuella farhågor kom på skam, det blev en fullkomlig ljuvlig söndag med så mycket kärlek och kraft!

11.00 öppnades dörrarna och en efter en kom ungdomarna och deltagarna på kickoffen. Många nya ansikten och många mobiltelefoner som var trygga att hålla i handen inför mötet med det nya. Men varför vänta med att lära känna varandra? Vi dök rakt in i dagen och körde uppvärmningsövningar där vi hälsade på varandra fast bytte namn och sedan gjorde vi möten med ljud och rörelse. Vid varje möte skulle vi battla med sten, sax, påse och vinnaren fick överta förloraren som ställde sig bakom vinnaren. Till slut hade vinnaren en lång entourage av människor bakom sig som gjorde samma rörelse och ljud som henne. En riktig icebreaker!

Teaterkurs med Wahid

Olle Westberg, rektor på folkhögskolan, välkomnade oss alla till dagen och lyfte angelägenheten av att få fram ortens berättelser. Initiativtagarna Emma Dominguez och Macarena Cerda från Megafonen höll en presentation av projektet Ortens Verklighet. De pratade om varför de ville göra just Ortens Verklighet och på vilket sätt vi ska levandegöra visionerna. Nisrin Himdi från Megafonen Botkyrka presenterade sin organisation, Botrus från En Kärlek Botkyrka berättade om reggaekonserten de arrangerade i september och om arbetet framöver och jag presenterade Unga Klara. Nisrin och jag är delprojektledare i Ortens verklighet och Andreas Rau Medel från en Kärlek Botkyrka är projektledare.

Vi tre är ledarna i Ortens verklighet och vi är ett grymt team!

Efter lunch – tack för god buffé, Forno Emilio! – tog Wahid Setihesh från Göteborg Stadsteater och Angered Folkhögskola plats på golvet. Han skulle hålla workshop för oss i metoden De förtrycktas teater och det blev några inspirerande, roliga och kreativa timmar. Vi gjorde fokuslekar, kommunikationsövningar, skapade negativa stillbilder som vi sedan gjorde om till positiva bilder. Vi reflekterade, skrattade och tittade på varandra. Hur ser det ut? Hur kan vi göra om så det blir en bra bild? Vad kan vi göra för varandra så vi stärker bilden vi vill visa?

Sedan delade vi in oss i grupper på fem där vi med utgångspunkt i ”ett problem från Orten” skapade teaterscener. Som Wahid sa: För att kunna förändra och lösa ett problem måste vi först våga ställa frågan. Det blev många starka, roliga och rörande scener. Om bilbränder, fördomar, vardagsrasism, kampen för tillvaron, fritidsgården och segregering. Metoden De Förtrycktas teater sätter fokus på hur vi som åskådare och deltagare kan ändra de förtryckta i en scen, så att vi kan ge argument, alternativ och lösningar på situationen. Den som förtrycker, den som är problemet i scenen, låter vi vara som den är, vi ger verktyg till de förtryckta i scenen så de själva ska kunna ändra situationen.

Vi avslutade dagen tillsammans i cirkel där var och en berättade hur dagen hade varit. Så mycket kärlek, reflektion, positiva ord, extra pepp och goda tankar!
En av ungdomarna sa:
– Vi ska visa att vi är så mycket mera än det som står om oss. Vi ska berätta själva vilka vi är.

Vilket härligt gäng vi var och är! Det är nu vi börjar! Tillsammans, för oss och Orten.

Gunhild Aubert Opdal (teaterpedagog Unga Klara)

 

Ortens verklighet görs med stöd av Kulturrådet i projektet Äga Rum.

Translate