Medea’s children

Premiär: 4 september 2011
Lung Ha’s Theater och Unga Klara presenterar Medea’s children på Unga Klara 4-6 september.

Regi: Suzanne Osten
Text: Per Lysander & Suzanne Osten
Text bearbetning: Ann-Sofie Bárány
Kompositör & Musiker: John Kielty
Scenografi: Becky Minto
Ljus: Kai Fischer

Medverkande: Maria Öller, Mark Howie, Nicola Tuxworth, Stephan Tait, Katrina Merrilees

Nu ska jag berätta en saga för dig. Det var en gång en grekisk prins som hette Jason. Han blev handlöst förälskad i en prinsessa som hette Medea och tillsammans fick de två barn. Sedan levde de lyckliga i alla dagar, eller…?

Medeas barn är en milstolpe inom svensk teater – det är historien, berättad på ett lekfullt, humoristiskt och tankeväckande sätt, om en familj som genomgår en skilsmässa och inser att livet måste gå vidare ändå. Barnen är rädda för att föräldrarna ska göra det konstiga ordet ”skiljas”, men till sist är de utleda på grälandet och lyckas formulera att de tycker att föräldrarna ska göra slag i saken och göra det där, skilja sig. När pjäsen hade premiär 1975 var den banbrytande på så sätt att den tog barns, ibland svåra, vardagstillvaro och verklighet på allvar och skildrade detta på scen. Pjäsen har helt förändrat landskapet av berättelser för barn.

Medea’s children är en samproduktion mellan Lung Ha´s Theatre (Skottland) och Unga Klara. I augusti visas den på Edinburgh International Fringe Festival 2011, en av världens största teaterfestivaler, för att den 4-6 september visas på Unga Klaras scener.

Lung Ha’s Theatre Company får i och med Suzanne Ostens regi och manus ta del av Unga Klaras undersökande arbetssätt och Unga Klara får möjlighet till utbyte med en profilerad teater med skådespelare med funktionshinder och inlärningssvårigheter. Dramaturg Ann-Sofie Bárány kommer att arbeta med manuset tillsammans med skådespelarna, och på så sätt anpassa det till skotska språket och kulturen.

Lung Ha’s Theatre Company har sedan starten 1984 blivit en av Skottlands ledande teatrar och verkar för att inspirera samt möjliggöra för personer med funktionshinder att aktivt delta inom scenkonsten. Lung Ha’s Theatre Company vill utmana sin publik och därmed synliggöra människors olika potential och möjligheter att uttrycka sig på scen. Lung Ha’s Theatre Company har ett växande rykte om prestanda, kvalitet och konstnärlig gärning.

De senaste 25 åren har teatern frambringat inte mindre än 36 egna scenproduktioner samt genomfört en rad samproduktioner både i Skottland och internationellt. Konstnärlig ledare är sedan 2009 Maria Öller, svensk teaterpedagog och clowninstruktör. Teatern fortsätter att höja sin omfattning och ambition vad gäller teknisk påhittighet, dramaturgisk tillgänglighet och hög konstnärlig nivå.

Teatern har 25 medlemmar med särskilda behov som träffas årligen i Edinburgh och Glasgow för repetition varje vecka från september till juli. Förutom vanliga repetitioner får alla scenisk träning genom clown, dans, röst, musik och rörelse. Varje sommar kan man via audition söka medlemskap för ett år till Lung Ha´s Theatre.

Utöver detta bedrivs en omfattande turnéverksamhet över hela Skottland med en ensemble på 2-6 personer. Lung Ha’s Theatre Company har etablerade kontakter med liknande organisationer i hela Europa och vill inspirera och uppmuntra sina medlemmar att ta del av deras kulturevenemang.

Medea’s Children har premiär på Edinburgh Festival Fringe 2011
Remarkable Arts (Venue 157) – 13 to 29 August; not 16, 17, 23 or 24.

Föreställningen spelas:
Söndag 2011-09-04 18:00 Akvariet/Unga Klara samtal efter söndagens föreställning Teater, tabu & normalitet (ingår i biljettpriset)
Måndag 2011-09-05 12:00 Akvariet/Unga Klara
Måndag 2011-09-05 15:00 Akvariet/Unga Klara
Tisdag 2011-09-06 19:00 Akvariet/Unga Klara

OBS! Föreställningen spelas på engelska.
Föreställningens längd: ca 1 tim
Biljetter 100 kr köps på telefon 08-506 20 200 eller via hemsidan nedan:

Recensioner av föreställningen:
The Scotsman-27.08.11
TV Bomb-18.08.11
The List-18.08.11
The Metro-16.08.11
Jeremy Woodhouse-16.08.11
Three Weeks-22.08.11

Samarbetet mellan Lung Ha’s Theatre Company och Unga Klara stöds av:
Statens Kulturråd, Stockholms stad,

Translate