Lammungarnas fest

Premiär 29 mars 2014

Av: Leonora Carrington
Regi: Suzanne Osten
Bearbetning/dramaturgi: Erik Uddenberg
Översättning: Staffan Holmgren
Scenografi: Karin Lind/SIMKA
Kompositör: Anders Niska
Kostym: Katarina Bonnevier
Mask: Erika Nicklasson
Ljusdesign: Torben Lendorph
Ljuddesign: Eric Sjögren
Rörelse/emotion instruktör: Annelise Gabold
Maskmakare & maskinstruktör: My Walther
Regiassistent: Oyana Rodrigez Lugn
Grafisk form: Daniel Bjugård
Projektledare: Sara P Borgström
Producent: (för föreställningen) Katta Pålsson

Medverkande: Malin Cederbladh, Victor Criado, Gustav Deinoff, Maja Embrink, Ardalan Esmaili, Nidhal Fares, Ulrika Nilsson, Maria Sundbom

Leonora Carrington, en av surrealismens största konstnärer, skriver Lammungarnas fest endast 23 år gammal. Mitt under andra världskrigets utbrott och sitt eget personliga sammanbrott fattar hon pennan istället för penseln och skriver sig igenom en tid av flykt, uppror och smärta. Vad som börjar som en bisarr fars i engelsk överklassmiljö spricker snart upp i ett surrealistiskt drömspel där hon trashar sitt förflutna en gång för alla.

Pjäsen blir länge liggande. Men vi har hittat den.

Sverigepremiär den 29 mars 2014 på Unga Klara

Här kan du lyssna på ett musikaliskt smakprov

Inom ramen av en gotisk saga berättas om den unga flickan Teodora som just har just gift sig med sin betydligt äldre och försupne man herr Filipoch flyttat hem till honom och hans uråldriga mor, fru Kött. Teodora älskar doften av snö och springer gärna ute om nätterna.  Fru Kött smaskar i sig räkor på sin kammare, samtalar med sin hund och tar emot de mest oväntade besök.  I korridorerna irrar huvudlösa hönor runt.

”Skynda dig att dö Teodora, de vuxnas helvete är inte alls lika roligt!”

Kvävd i en familj som snart äter upp sig själva och håller Teodora helst till i barnkammaren bland spökande leksaker. Dessutom är hon inte ett dugg förälskad i herr Filip, utan hans bror, varulven Roland, som driver omkring i snön runt slottet där de bor och slaktar allt som kommer i hans väg. Han vädrar hennes intensiva längtan efter passion och lockar ut henne på förbjudna marker. För Teodora är detta precis vad hon väntat på, ventilen till frigörelse och en väg ut från det dammiga slottet. Livet kan börja.

Roland tycker dock att hon skulle vara snyggast som ett lik.
Teodora är inte den enda som är besatt av Roland. När man minst anar det uppenbarar sig Filips exfru Elisabeth hos Fru Kött med otillåtna minnen från förr.

Ett mord begås. Plötsligt är alla på jakt efter en mördare och gläfsande hundar får vittring bland blodspåren i snön. Allt medan fåren leker och bräker. Ett får efter det andra dödas. Vad som börjar som en oskyldig dans växer snart till en rasande orgie – Lammungarnas fest.

I allt en historia om en ung kvinnas vrede, uppbrott och mod att välja passionen.  Det blir en tygellös fest i ondska, fullt av märkliga begär. Överallt finns scenanvisningar om olika skratt – det förlösande, det vilda, det nervösa, det gälla. Skrattet är utanför lagen, det bryter in i det förbjudna rummet och upphäver alla tabun.

Leonora skrev sig fri från allt detta.

Spelas 29 mars-29 maj

Föreställningen kombineras med att publiken får pröva sin egen kreativitet i kreativa verkstäder.

För lärare:
Här kan du ladda ner den lärahandledning som är kopplad till föreställningen
lararhandledning-lammungarna.pdf

Lammungarnas fest och tillhörande kreativa verkstäder genomförs med stöd av Stockholms läns landsting, ingår i Unga Klaras hälsopedagogiska projekt och kan därför ges gratis till skolor inom hela Stockholms län. Produktionen görs även med stöd av Stockholms stad och Kulturrådet.

Translate