Häst Häst Häst –om Leonora Carrington

Premiär 27 september

Text Erik Uddenberg
Regi Suzanne Osten

Dramaturg Molly Uddenberg
Scenografi & kostym Karin Lind SIMKA
Scenografiassistent Sofia Andersson
Kostymassistent Sidi Fjällström
Maskör Erika Nicklasson
Maskskulptör & instruktör, häst- och Leonora-mask, My Walther
Kompositör & trumlärare Kristina Aspeqvist
Kompositör Alexandra Nilsson
Ljussättare Charlotta Halleröd
Belysningsteknik Anna Rudin
Teknisk samordnare Henrik Enar
Tekniker Fabian Wetterot
Regiassistent & Flamencoinstruktör Oyana Rodriguez Lugn
Attributör Tina Waltersdotter
Dramapedagog & pedagogisktmaterial Gunhild Aubert Opdal
Grafisk form Daniel Bjugård
Producent Katta Pålsson


Medverkande:
Ulrika Nilsson, Maja Embrink, Maria Sundbom, Victor Criado och Gunhild Aubert Opdal

En interaktiv teaterföreställning som utforskar kreativitetens möjligheter, med avstamp i den mexikanska konstnären Leonora Carringtons surrealistiska värld. Pjäsen, som tar sin utgångspunkt i Leonora Carrington (1917-2011) och hennes 75 år långa konstnärskap som erkänt namn inom surrealismen, är också tänkt att vara en inspirationskälla till den unga publiken: vad innebär det att vara konstnär? Kan man vara konstnär? Hur är det? Och går det att vara konstnär och ändå leva ett vanligt liv? Leonora Carringtons långa och ständigt utvecklade konstnärskap, hon var både målare, författare, dramatiker, scenograf och skulptör, och dessutom gift och mor, ställs som en motbild mot myten om det unga geniet, som lever hårt och dör ung. Leonora Carrington hittade konsten redan som tonåring, hon hade en period av galenskap, men hon gick alltid sin egen väg. Och hon gav aldrig upp för frestelsen att sluta titta framåt.

Under två års tid utforskar Unga Klara kreativitet bland unga, skapande människor runt om i Stockholms Län. Detta innebär att vi kommer spela på kulturrum, konsthallar och bibliotek runt om i länet och stannar cirka en vecka på varje ställe och spelar för en publik på ca 30 personer åt gången, scenografin har vi med oss. Publiken bjuds in till både dag- (skolor) och kvällsföreställningar för allmänheten. I föreställningen ingår ett möte med publiken och dens tankar och farhågor kring begreppet konstnär och kreativitet. Arbetstiteln för Häst Häst Häst -om Leonora Carrington var tidigare
Leonora Carrington -en kurs i kreativitet.

Med stöd av Stockholms läns landsting och PostkodLotteriet. Detta projekt ingår i Unga Klaras Hälsopedagogiska projekt där vi erbjuder gratis föreställningar för elever i Stockholms län.
Speltid ca 120 minuter inklusive kreativt arbete.

Spelplatser:
Vecka 40 Konsthall C Hökarängen
Vecka 41 Jordbro kultur- och föreningshus Jordbro
Vecka 42 Norrtälje Konsthall Norrtälje
Vecka 43 Blå Huset Tensta
Vecka 44 Unga Klara Stockholm
Vecka 45 Mångkulturellt centrum Fittja Gård
Vecka 46 Fisksätra museum Fisksätra
Vecka 47 Färgfabriken Liljeholmen
Vecka 48 Marabouparken Sundbyberg

Är ni intresserade av att ta emot föreställningen Häst Häst Häst -om Leonora Carrington (tidigare Leonora Carrington -en kurs i kreativitet) under hösten 2013. Kontakta producent Katta Pålsson på katta@ungaklara.se eller 08-506 20 105.

Pedagogiskt material till föreställningen finns att ladda ner här:
Lararhandledning Hast Hast Hast

Få mer inspiration se bilder och filmer på Unga Klaras Pinterestboard om Leonora Carrington.

Inspiration och föreläsare: Leonora Carringtons värld, Annika von Hausswolff, Pernilla Glaser, John Peter Nilsson & Alkemiska Akademin samt många många fler.

Tack till: Dramatens kostymförråd Barbro Hellsing, våra referensgrupper, våra föreläsare, våra spelplatser.

Alkemiska Akademin erbjuder individer och grupper att i ett inspirerande och lärorikt sammanhang ta del av den alkemiska visdomstraditionen. Med hjälp av alkemins arketypiska symbolspråk kan man arbeta för en högre grad av mening och självkännedom som i sin tur kan bringa insikt, frihet och helhet. Den alkemiska konsten handlar i grunden om att förädla sitt material – ofta människan självt – till sin fulla potential och symbolen för denna fullbordan är de vises sten.

Recensioner:
Nummer_20131007
Aftonbladet_20130928
DN_20130930
SvD_20131002
Kulturnytt

Translate