Alltet

Premiär 5 mars 2016
Av: Ann-Sofie Bárány
Regi: Gustav Deinoff

Scenografi: Anna Dolata
Kompositör: Asha Ali
Rörelse: Emelie Enlund
Mask: Erika Nicklasson
Kostym: Mary-Anne Buyondo
Ljusdesign: Sutoda
Grafisk form: Parasto Backman
Scenografiassistent: Tora Kirchmeier
Scenografi-/kostym-/attributassistent: Ulla Oddsdotter
Regiassistent: Linnea Sundblom
Belysningsmästare/föreställningstekniker: Anna Rudin
Teknisk chef: Kristian Nielsen
Producent: Katta Pålsson

Medverkande skådespelare
Anna Nygren, Britt Louise Tillbom, Malin Cederbladh, Nidhal Fares, Polly Kisch, Yarien Rodriguez

” -Du vill ha en sak, jag en annan.
– Svårt.
– Ja, det är svårt att det är så. Lär dig det, det är lika bra.
– Grööööt!
– Du vill ha gröt och jag vill bara dö, men det får man ju inte säga.
– Gröt? Dö? Svårt..”

Nu pratar med Inga. En vill leva en vill dö. Syster Evig ska ta hand om allt och alla. Men allt får inte sägas. Trädgårdsmästaren minns ibland och ibland inte men gillar sällskapet, och orden. Konsuln vill veta vad klockan är men somnar strax. Kören hör och kör på, lika mycket för den som föds för den som dör.

Alltet är en pjäs som handlar om de som står i början och slutet av sina liv. Med teatern som verktyg skapar vi ett rum för de yngsta och de allra äldsta att mötas i som inte annars finns. De får möta teater, konsten och de kan få syn på varandra. Men alla är välkomna till Alltet. Föreställningen vänder sig människor. Skaffa dig en mycket ung eller mycket gammal vän att göra sällskap med så kan ni boka era biljetter. Vi spelar offentliga föreställningar för tre generationer; barnen, de vuxna och de äldre. Det är teaterkonst för de allra klokaste, och förhoppningsvis rör vi om i vårt ålderssegregerade samhälle.

”Vi berättar inte allt. Vi berättar Alltet.”

Föreställningen genomförs med stöd av Kulturrådet, Kulturbryggan och Stockholms stad.

Föreställningens längd: 90 minuter (inklusive prolog, 50 minuter föreställning och efterföljande generationsmellis)

Presscitat:

”Dramatikern Ann-Sofie Bárány har hittat en ordlekande poesi för alla åldrar. Samspelade ”Alltet” är en konstnärlig och praktisk bedrift.” (DN)
”Unga Klara är varken rädda för att prata om döden med barn, eller för att driva med en tidsanda som ibland tycks anse att barnkultur inte får behandla svåra ämnen. För allt beror ju på hur man gör det. Och det här är en scen där de vet hur.” (DN)
”Som oftast på Unga Klara är ensemblen så fint samspelad, alla gestaltar känsligt och känslosamt i Gustav Deinoffs regi med tydlig vision.” (DN)
”Ensemblen är ljuvlig i Unga Klaras poetiska drömspel ”Alltet”. Lars Ring fångas av en timmes infallsteater om livet som en cirkus där alla konster är tillåtna.” (SvD)
”Det hela är en timma poetiskt drömspel om livet som möjlighet.” (SvD)
”Ett underbart tillåtande teateruniversum” (SR Kulturnytt)
”Ann-­Sofie Báránys psykoanalytiska metodik är så intelligent levandegjord att alla tolkningar och förnimmelser av Alltet är lika rätt, beroende på vilken livssituation åskådaren befinner sig i, som ett ­litet mikro­kosmos av livet självt.” (Aftonbladet)
”Ett samstämt musikaliskt klimax..” (Uppsala Nya Tidning)

Processarbetet med föreställningen Alltet dokumenteras

På uppdrag av Riksutställningar görs en dokumentation av teaterföreställningen Alltet och Unga Klaras arbetsmetod med text och bild. Syftet är att följa och dokumentera Unga Klaras arbete och mötet med publiken under repetition- och spelperiod. Arbetet resulterar i en skrift som kan användas av andra kulturinstitutioner som vill arbeta med möten över generationsgränser. Dokumentationen är ett samarbete mellan Unga Klara, Stockholms stadsmuseum och Riksutställningar.

Pjäsen är tänkt och skriven för de minsta, de allra äldsta och självklart för de mitt emellan.Vid bokning har vi tre biljettkategorier:

Barn 2-5 år: 75 kr
Pensionär över 65 år: 75 kr
Medföljare (lämpligtvis i vuxen ålder): 150 kr

OBS! Gruppbokningar kan göras till föreställningarna onsdag, torsdag och fredag, även om det saknas en ”välj datum”-ruta i biljettsystemet nedan. Vill du boka en vardag, maila bokning@ungaklara.se eller ring 08-506 201 73 (telefontid: 09.00-16.00 vardagar).

 

Viktig bokningsinformation!

OBS! Gruppbokningar kan göras till föreställningarna onsdag, torsdag och fredag, även om det saknas en ”välj datum”-ruta i biljettsystemet nedan. Vill du boka en vardag, maila eller ring bokning@ungaklara.se eller ring 08-506 201 73 (telefontid 09.00-16.00 vardagar).

Färdtjänstadresser

Unga Klaras scen:
Sergels torg 7, gatuplanet stora entrén till Kulturhuset Stadsteatern.
Hiss till våning Plattan och Unga Klaras scener ligger till vänster om entrén, intill Kulturdirekts informationsdisk.

Svårt att ta Er till Unga Klara?

Tillsammans med vår samarbetspartner Eveo, som driver och utvecklar mångkulturell dagverksamhet, språkligt anpassad hemtjänst och en öppen seniorverksamhet, har Unga Klara nu möjlighet att hämta upp mindre grupper inom Stockholmsområdet med minibuss.

  • Boka Eveobussen genom att mejla bokning@ungaklara.se. Eller ring 08-50620173 under kontorstid 09.00-16.00. Ange önskat datum, hämtningsplats, antal personer och ansvarig medföljare. Unga Klara återkommer sedan med bekräftelse om platstillgång.
  • I Eveobussen finns det plats för 8 personer inkl en medföljare. Hämtning sker vid upphämtningsplats – äldreboendet, samlingslokal eller annan överenskommen adress.
  • Eveos kontaktman, Bilal Dogan, ansvar för transporten till och från Unga Klara. Bilal följer även med de äldre till och från
  • nfo om Eveorioden 5 mars – 27 antorstid 09.00-16.00. .00upper inom stockholmsområdet. konstupplevelse över generationsgränsernaföreställningen för att sedan lämna vid avtalad plats. En medföljare från boendet eller hemtjänst måste alltid följa med.
  • Erbjudandet gäller till alla fredagsföreställningar kl 13.00 under spelperioden 5 mars – 27 maj 2016

 

 

Dokumentationen Hela Alltet

Hur Unga Klara arbetar med teater och generationsmöten.

Unga Klara har tillsammans med Riksutställningar och Stadsmuseet i Stockholm tagit fram publikationen Hela alltet – Hur Unga Klara arbetar med teater och generationsmöten.

I boken dokumenterar etnologen Susanne Höglin och fotografen Sara P Borgström Unga Klaras arbetsprocess i samband med skapandet av en teaterföreställning för de allra yngsta och de allra äldsta.

Nu kan du beställa ditt eget ex av boken Hela Alltet, 180 kr inkl. moms via länken nedan. Kom i håg att ange postadress så skickar vi boken hem till dig!

Boken finns att köpa här.

Bakom kulisserna

Publicerat den 22 februari 2016

Dramatikern in da house

Jag träffar Ann-Sofie Bárány. Hon sveper in med bestämda steg på Unga Klara. Här har hon varit förr. Blå glasögon, välstruken blå skjorta och burrigt hår. Ann-Sofie är power. Energi, vilja. Och en jädra humor. Efter tjugo år på nacken som forskande, författande, föreläsande och praktiserande psykoanalytiker debuterade Ann-Sofie med besked som dramatiker med pjäsen ”Babydrama” på Unga Klara 2006. Det blev genast en succé. Omtalad, revolutionerande -Babydrama är och…

Läs hela inlägget >

Publicerat den 28 januari 2016

Tänk tillsammans!

Roliga nyheter! Vår miniföreställning Abdullah al tama’ ges gratis i länet, på asylboenden i samarbete med kommunernas bibliotek. Och den tas väl emot. Här en hälsning från Solna bibliotek: ”Hälsa skådespelarna att vi fått mycket fin respons på detta. Bland annat har vi i och med föreställningen fått kontakt med evakueringsboendet i Solna och kommer ha dem på besök framöver 1 gång/vecka. Samt att vi troligen kommer ha Röda Korsets…

Läs hela inlägget >

Publicerat den 18 januari 2016

Rivstart och skumsvett

Pang! Knappt har nyårsklockan klingat ut förrän vi är igång med kollationering för ny produktion. ”Vad ska du ha mig till?”, en pinfärskt pjäs skriven av Erik Uddenberg. I höstas bestämde ju Erik, som varit Unga Klaras dramaturg i 18 år, att börja som konstnärlig ledare på Folkteatern i Gävleborg (tillsammans med Kajsa Isaksson och Mattias Brunn). Därför blev det helt naturligt och självklart att göra denna pjäs i samarbete…

Läs hela inlägget >

Publicerat den 18 december 2015

70 är det nya 20

JA!! 70 ÄR det nya 20! Vi har haft ytterligare en seminariedag på Unga Klara med fördjupning inför ”Alltet” av Ann-Sofie Bárány – denna gång med forskare från AgeCap vid Göteborg Universitet. Under ledning av professor Ingmar Skoog fick vi oss en rejäl dos både mer och mindre uppmuntrande statistik kring åldrandet och ålder. Tröttnar man på livet när man blir gammal och vad får äldre att tappa livsgnistan? Hur…

Läs hela inlägget >

Publicerat den 14 oktober 2015

Är detta det nya Babydrama?

Premiär avklarad, vi har fått en ny VD och livet (och döden) går vidare in i nya projekt på Unga Klara. Vi kommer bland mycket annat påbörja ett omfattande, konstnärligt forskande och intressant projekt där själva huvudfokus ligger på en teaterföreställning som tidigare gått under arbetsnamnet 2plus2. Pjäsen heter nu ”Alltet”. Ann-Sofie Bárány har skrivit manus med utgångspunkt från en särskilt sammansatt målgrupp – de som står i livets början…

Läs hela inlägget >

Translate