Nu är vi Svergies nationalscen för barn och unga!

Publicerat den 8 januari 2018.

New year, new nationalscen – från och med 1 januari 2018 är Unga Klara utsedd av regeringen till Sveriges nationalscen för barn och unga!

Uppdraget innebär att barn och unga i Sverige får fortsatt tillgång till kvalitativ och banbrytande scenkonst i hela landet.

– Vi har haft en osäker ekonomisk situation i åtta år och har trots det fortsatt att möta barn med konst som tar dem på allvar. Vi har gjort teater om saker som barn och unga möter i sin vardag, men som vi vuxna kanske duckar för att prata om. Jag är glad att regeringen lyfter Unga Klara till en nationalscen, säger Nisha Besara, VD för Unga Klara.

– Det här är en historisk dag. Betydelsen av att Sverige äntligen får en nationalscen för barn och unga kan inte underskattas. Unga Klara har länge varit ett namn i världen, och stått förebild för andra konstnärsskap och institutioner som aktivt arbetat för barn och ungas rättigheter. 40 års arbete har äntligen gett frukt, säger Farnaz Arbabi, konstnärlig ledare tillsammans med Gustav Deinoff.

Det statliga stödet till verksamheten beräknas uppgå till 16,2 miljoner kronor under 2018 och därefter 15,4 miljoner per år.

Unga Klara grundades 1975 av Suzanne Osten, då som en del av Stockholms stadsteater. Sedan 2009 har Unga Klara varit en fri teatergrupp, utsedd till viss aktör. Suzanne Osten lämnade teatern 2014 och sen dess är Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff konstnärliga ledare. År 2015 blev Nisha Besara VD för teatern som nu 2018 är nationalscen.

Vi vill tacka alla fantastiska personer som har stöttat teatern genom åren och alla nya som vi nu kommer kunna nå! Utan er, inget oss. Nu kör vi!

Translate