Mellan nu och sedan

Publicerat den 15 april 2016. Föreställningen Girls will make you blush

Nu är vi precis där. I brytpunkten. Vi ska snart lämna föreställningar som spelar för fullt för att bereda plats åt det som kommer. Vi har Alltet, Vad ska du ha mig till?, X, Abdullah al-tama’ och Girls will make you blush! påväg in. Men sen då?

Idag görs ett utskick till alla skolor i Stockholms län om höstens storproduktion Forever Alone. En pjäs om ensamhet, utanförskap och att hitta sin egen väg som ska spela för åk F-3. Pjäsen är skriven av Elmira Arikan, regissör är Farnaz Arbabi. Och som alltid eller i alla fall väldigt ofta på Unga Klara så gör vi även denna produktion i samarbete med andra. Och. Nu gäller det att hålla tungan rätt i mun:

Projektet som helhet heter Med rätt att vara och är ett samarbetsprojekt mellan Friends och Unga Klara. Tillsammans erbjuder vi skolor i Sverige innovativ och modern teater, som möjliggör samtal och övningar som stärker skolans främjande och förebyggande uppdrag för alla barns rätt till en trygg och jämlik skola. Projektet möjliggörs med stöd av Postkodlotteriet.

Som en del i Med rätt att vara erbjuder vi skolorna  ett ”paket” med föreställning + bildworkshop + pedagogiskt lärarmaterial. Själva teaterproduktionen gör vi i samarbete med Regionteatern Blekinge Kronoberg. Vi har alltså skådespelare och övrigt konstnärligt team från båda teatrarna och en metodutvecklare från Friends som tar fram det pedagogiska materialet. Givetvis i samråd med alla parter inblandade. Så vi är MÅNGA i det här projektet i projektet, i stort och i smått. ”För det är bara tillsammans som vi kan vara mindre ensamma”, för att citera just skriven text om föreställningen Forever Alone.

16 september har Forever Alone premiär på Unga Klara för att sedan spela där under hösten 2016. Våren 2017 är spelperioden i regionen Blekinge Kronoberg.

Här en första skiss på affisch av Studio Parasto Backman (det kan landa var som helst men här är vi just nu):

Skiss2.indd

Vi kommer även göra en produktion i samarbete med Bastard som har arbetsnamnet ”Drömmarna”. Det kommer att bli en visuell scenkonstföreställning för alla från 11 år och uppåt. Pjäsidén utgår från Nina Björks bok ”Lyckliga i alla dagar” om hur kravet på ekonomisk tillväxt smyger sig in i våra drömmar om hur vi vill vara människor. Så just nu undersöker vi drömmar, drömmarnas enorma kraft och allas bultande önskningar bland barn som går i åk 4-6 – och har fått en rejäl inspirationsbank. 22 april kommer en titel så håll utkik.

 

 

Vahák

Vi laddar även för två spännande gästspel på Unga Klara: VAHÁK (Ögonblicksteatern) 18-19 april samt ”..när vi lyser för varandra..” (Kollaborativet) 25-27 april. Två föreställningar där biljetterna har gått som smör i solsken och vi är vansinnigt nyfikna på båda.

Vahák är en föreställning om kolonialism, heterosexualitet och våra drömmar om något bättre. Hur påverkar ett rasistiskt och kolonialt samhälle vår förmåga att känna och praktisera kärlek och begär? Bild lånad från Teater Pero hemsida (där Vahák spelar på onsdag kväll 20 april).

…när vi lyser för varandra… är en föreställning för de yngsta i teckenspråkets universum. En sinnlig, omslutande och nära upplevelse där kroppen får möta ljusspel, ljudvibrationer och en levande scenografi. Föreställningen har arbetats fram av Kollaborativet i nära samarbete med teckenspråkiga barn på Motettens förskola i Malmö. Den vänder sig till alla barn oavsett språk – hörselskadade och döva såväl som hörande.

 

 

Veckans liknelse från ”Vad ska du ha mig till?”-gänget:

Om alla var djur och skolan gav som uppgift att klättra upp i ett träd, skulle guldfisken få det tufft.

”Vad ska du ha mig till?” spelar förresten på Unga Klara under Kulturnatten den 23 april kl 18.00 – HELT GRATIS. Ingen förbokning utan kom bara hit i god tid och haffa biljetter!

IMG_6244-1

Och den 28 april håller vi ett seminarium under rubriken ”Vad vill du med skolan?”
Sorry för den sneda bilden, detta är en skärmdump av inbjudan. Känner du någon lärare, är lärare eller bara har barn i skolan är detta mycket intressant. Skynda och anmäl senast 22 april på bokning@ungaklara.se

IMG_6371-1

 

 

X fortsätter att göra succé på sin sverigeturné. Idag hade vi uppsamlingsmöte på Unga Klara med en ensemble som haft en mycket bra vecka i Skellefteå: Fatta att de lyckades fylla Nordanå Teater med härlig publik TROTS att Skellefteå AIK var i hockeyslutspel och hela stan bet på naglarna!! Ensemblen tyckte om att spela där, fick mycket feedback och kontakt med publiken. Några reflektioner:

”Många äldre damer som kommit fram med tårar i ögonen och vill ha en försäkran om att vi ska spela för varenda klass i Sverige för att citera ”så att X kan hjälpa Sverige ur den rasistiska skiten” 😉

”Har aldrig tidigare tidigare känt att mitt jobb gjort en sån tydlig inverkan på människor som med X. Det känns på riktigt att det går att förändra och jag blir rörd och inspirerad av de många ungdomar i publiken som visar upp mod och kampvilja mot rasismen.”

”Det är dessa möten som förändrar både oss och dem.”

IMG_6296-1

 

IMG_6359

Och här då.. #kolonialisterna Lisette Pagler, Maria Salah och Siham Sharufa. Snus, goa göbbar och härlig feststämning. Som vilken hockeymatch som helst! Älskar den här bilden (lånad av Lisette Pagler).

Translate