Rivstart och skumsvett

Publicerat den 18 januari 2016. Föreställningen Alltet

Pang! Knappt har nyårsklockan klingat ut förrän vi är igång med kollationering för ny produktion. ”Vad ska du ha mig till?”, en pinfärskt pjäs skriven av Erik Uddenberg. I höstas bestämde ju Erik, som varit Unga Klaras dramaturg i 18 år, att börja som konstnärlig ledare på Folkteatern i Gävleborg (tillsammans med Kajsa Isaksson och Mattias Brunn). Därför blev det helt naturligt och självklart att göra denna pjäs i samarbete med Gävle. Roligt!

20150424-ungaklara006460-000015

Så nu är både referensmöten och repetitioner igång för fullt. ”Vad ska du ha mig till?” är en pjäs om relationen lärare/elev. När eleven gett upp om skolan och läraren gett upp om eleven – vad gör vi då? Givetvis åker teamet i vanlig ordning ut till en skola på direkten för att läsa manus, spela enstaka scener (så långt de hunnit) och framför allt få feedback på pjäsens tematik. När eleverna blev tillfrågade om det hade varit bättre att lärarna inte suttit med i eftersamtalet var svaret entydigt: “Nej! Dom ska sitta här och höra vad vi tycker!” ”Och vi vill höra vad dom tycker om betygsystemet”

Andra kommentarer:

“Man känner verkligen igen sig”

“Det är precis som på utvecklingssamtalen”

“Lite over the top, men man känner ju igen sig”

“Ni ska spela för 9:or på hösten, innan hela kriget startar, innan allt drar igång med nationella prov och allt, då kanske man har tankesättet med sig och kan komma ihåg det, att lärarna inte håller på bara för att jävlas med en”.

20150424-ungaklara006456-000011

Vi byter biljettsystem och svettas lite över det. Ni som publik kommer inte märka nåt, förutom att det blir lättare och ser mycket snyggare ut på hemsidan där ni köper biljetter. Biljettsläpp för ”Alltet” (av Ann-Sofie Bárány) sker på onsdag den 20 januari. Skynda haffa säger jag bara, den här pjäsen vill ni inte missa!

IMG_5769-1IMG_5770

Mer ”Alltet”. Vi hade ett frukostseminarium i veckan för att informera ytterligare om vad det är för pjäs, för vilka och hur en går tillväga vid bokning. Eller såhär: Vem som helst får inte se den här föreställningen! Den är ju tänkt och skriven för en särskild målgrupp, så är du inte 2-5 år eller pensionär över 65 år så måste du måste du hitta ett barn eller en pensionär att gå med. För bokning och mer information maila bokning@ungaklara.se eller ring 08-50620173. Vid bokning har vi tre biljettkategorier:

  • Barn 2-5 år: 75 kr
  • Pensionär över 65 år: 75 kr
  • Medföljare (lämpligtvis i vuxen ålder): 150 kr

Lätt som en plätt. Klart som korvspad. Tyckte i alla fall de som var här.

Sen väntade vi länge på Björn. ””Vem är Björn?”, sa publiken. ”Var är Björn?” sa vi.
Vi skumsvettades, kastade om schemat, bad skådespelarna värma upp på en millesekund och Gustav Deinoff att prata för länge.

Så traskar Björn in på scenen. Och håller sedan en föreläsning vi aldrig glömmer på Unga Klara, det var humor, värme, hjärta berörande möten..
Av Björn Wrangsjö fick vi lära oss mycket. Hur det sker ett skifte från materiellt till kosmiskt synsätt när man blir gammal – en acceptans för att mycket i livet inte går att förstå. Livets mysterium blir mer intressant än att hitta lösningar och förklaringar. Nutid och forntid flyter ihop och på så sätt befinner man sig i flera åldrar samtidigt. En gammal människa får möjlighet att expandera inåt i och med ”avskärmningen” som ens nedsatta funktioner leder till. Det lilla barnet å andra sidan, lever i ett intrycksflöde där skillnaden mellan den inre och yttre världen inte heller finns. Allt i den inre drömvärlden kan bli vad som helst i den yttre världen, leken. Och det är i den bubblan som det lilla barnet och den gamla människan kan mötas. I lekutrymmet. I Alltet.

Han berättade bl a om sitt då 3-åriga barnbarn som, mitt i en lek med morfar om sjörövare och pirater, kommer fram med bekymrad min och utbrister: ”Jag vet allt nu”Morfar psykoanalytikern ställer följdfrågor ”Jaha, vad då?” ”Vad kul” osv. ”Jag vet allt. Men jag tänker inte berätta det”. Det är alltså ingen härlig, omfamnande insikt barnet har gjort, utan mer en upptäckt om och separering av den yttre och inre världen. En upptäckt om Alltet.

Vi har kontakt med alla möjliga som jobbar inom äldreomsorg, förskola och olika verksamheter för gamla människor. En av dessa har varit väldigt nyfikna på pjäsen och vi har ett inplanerat referensmöte hos dem nästa vecka. Gunhild var där och sa hej för några dagar sedan, berättade om pjäsen och möttes plötsligt av ett: ”NEJ!!! VI KAN INTE PRATA OM DÖDEN, DET GÅR INTE!” Oj, tänkte Gunhild, Inga ska ju faktiskt DÖ i pjäsen. Nåja, de kommer ju på frukostseminariet och ser ett utdrag, det blir bra.
Men nej. Efter seminariet och Björns föreläsning meddelar dessa föreståndare för detta äldreboende att detta inte är av intresse. Alls.
”Vi KAN inte prata om döden med dem, det går bara inte”.
Ok.

För övrigt har vi ett ”nytt” kontor. Nya VD’n Nisha Besara gjorde slag i saken innan jul, blåste ut våra gamla vingliga skrivbord och ritade nya lösningar. Så 2016 inleddes med ergonomiskt uttänkta arbetsplatser, höj- och sänkbara skrivbord, rena ytor och måååånga saker till arkivet.  Det är helt enkelt underbart.

20150424-ungaklara006460-00001320150424-ungaklara006454-00001120150424-ungaklara006457-000001

PS. Bilden på Katta längst upp är från det gamla, rörigare kontoret:)

Foto: Emilia Bergmark- Jiménéz

 

 

 

 

 

 

 

Translate