70 är det nya 20

Publicerat den 18 december 2015. Föreställningen Alltet

JA!! 70 ÄR det nya 20! Vi har haft ytterligare en seminariedag på Unga Klara med fördjupning inför ”Alltet” av Ann-Sofie Bárány – denna gång med forskare från AgeCap vid Göteborg Universitet. Under ledning av professor Ingmar Skoog fick vi oss en rejäl dos både mer och mindre uppmuntrande statistik kring åldrandet och ålder. Tröttnar man på livet när man blir gammal och vad får äldre att tappa livsgnistan? Hur är det med sexualiteten och kärleken? Hur rör sig en gammal människa? Vad händer om man får demens? Hur är de sista åren, när man närmar sig 100? Och hur kan man blomstra trots skörbarhet? Och vad hände med regissör Gustav Deinoff när han gjordes 50 år äldre?

AgeCap besöker Unga Klara i Stockholm december 2015

Man både vill och vill inte bli äldre. Eftersom allt fler lever längre och längre ökar ju hela tiden antalet gamla människor och så småningom kommer det en obalans. Till exempel när undertecknad blir gammal! Framtiden äldre är du. Är jag. Vem ska ta hand om min generation? För såhär ser det ut:

-Medellivslängden i Europa år 2100 blir 100 år
-25 % av alla svenskar är nu över 60 år
-För första gången fler 65+ än under
-Antalet personer med demens i världen beräknas öka från 40 miljoner idag till  130 miljoner år 2050.

AgeCap besöker Unga Klara i Stockholm december 2015

Professor Ingmar Skoog

En viktigt punkt som sammanfattade hela dagen och som betyder mycket i vårt researcharbete var när Alltets regissör Gustav Deinoff fick prova hur det är att bli gammal, rent fysiskt. Men en särskild ”äldredräkt” och glasögon som ger en äldres syn, testade han de flesta vardagsrörelser. Vad händer när det är åtstramande och tungt runt bröstkorgen, när nacken är stel och din rörligthet plötsligt är begränsad? Gustav fick med denna mundering förutom att bara stå och gå även försöka knyta skorna, resa sig från liggläge, gå i trappor, försöka leka med en ballong. Dräkten gjorde honom böjd, krokig, krum och stel. Glasögonen gjorde honom osäker och långsammare.

AgeCap besöker Unga Klara i Stockholm december 2015

Gustav redo att testa.

AgeCap besöker Unga Klara i Stockholm december 2015

Gå upp och ner i trappor: Gustav pratade på uppvägen, men varför inte på nervägen? Han kunde faktiskt inte gå ner för trappan och prata samtidigt! Om synen är sämre och benen tunga och stela är det ju läskigare att gå nerför en mörk trappa..

AgeCap besöker Unga Klara i Stockholm december 2015

Försök att leka med ballong med försämrad syn.

Från dagen tar jag med mig mycket, men två saker var särskilt intressanta:

-Depression är inte ett tillstånd som ingår i att bli äldre. Upplyftande!
-Resiliens, de äldres inre styrka, förhållningssätt och ljusa syn på livet  som gör dem levnadsglada, starka och livsnjutande.

Sån ska jag bli. Ser fram emot att bli årsrik.

 

STORT TACK Agecap för denna dag – Pia, Ingmar, Helene, Eva, Hanna, Nils och Margda. Ni fyller ni oss på Unga Klara (och många fler) med skönt stoff inför Alltet.

AgeCap besöker Unga Klara i Stockholm december 2015

AgeCap besöker Unga Klara i Stockholm december 2015

 

Foto: Johan Wingborg, Göteborgs universitet

 

Translate