En typisk premiärvecka

Publicerat den 2 oktober 2015.

Ok, ta ett djupt andetag nu så kör vi!

Måndag hämtas Farnaz Arbabi och Athena Farrokhzad med taxi ASTIDIGT för att medverka i TV4’s Nyhetsmorgon. Något strular med bandningen så Tilde de Paula och Peter Jidhe frågar mer och mer och mer – det blir hela 8 minuters inslag vilket vi tackar för. Tilde presenterar Farnaz som ”Fernaz Arabi” men det stod fel i hennes papper (såg Farnaz från där hon satt, men det kan en ju inte säga i direktsändning!). Taxi tillbaka. Möten avlöser varandra på kontoret. Gunhild är ute i skolor och har poesiworkshopen som är knuten till Vitsvitprojektet. En annan vabbar, vi blir ett underbemannat kontor och telefonen ringer, bokningsmailen är proppfull med förfrågningar om biljetter till genrepen denna vecka. Vi trixar, pusslar och trycker in.

Jag går ner till kostym för att kolla kläderna inför morgondagens medverkan i Malou efter 10. Skådespelarna ska göra en scen i studion och jag ska se till att kläder och smink är med. Kostymdesignduon MyNa Do och Farah Yusuf har redan packat ihop allt i påsar och ställt i logen. Vilka PÄRLOR!! Jag hör en symaskin men ser ingen som syr. Går runt hörnet och upptäcker Celeste Cambaza som syr frenetiskt i en vrå. Dessutom hjälper hon mig med en knasig dragkedja som inte går igen, alltså på mina privata kläder. En DUBBEL-PÄRLA!!

I Lagret jobbar Anna Rudin som en galning med teknik och ljus: byter ut lysrör till affischramarna i foajén, byter ut kablar för att publiken inte ska snubbla, laddar liften för att byta trasigt filter i parkanna (lampa), fyller på rökmaskinen med vegetablisk olja, går igenom en ljudcue med kompositören Foad. It never ends..

Tisdag börjar med ännu ett TV4-ryck! De flesta verkar sitta fast i den berömda morgontrafikrusningen och det är på håret att t ex både Bianca Traum och Athena hinner i tid. Jag springer som en vessla mellan planeringsredaktör, produktionsassistent, kamerafolk, sminket och ”där det finns kaffe”. Jag fastnar ständigt i en massa inglasade limbogångar eftersom jag inte har passerkort men lyckas tajma folk som passerar in och ut och smiter emellan. Döljer min anfåddhet och svarar (för) lugnt att ”de kommer om två minuter”. När jag har sagt det liiite för många gånger ser alla väldigt jagade ut i blicken. Ok, Maria Salah och Oldoz Javidi repar scenen utan Bianca, hittar en röd matta och Farnaz får läsa texten på rumänska. ”Men..är det på arabiska??” säger någon i studion. ”Eh..nej det är franska, rumänska och persiska och..”. ”Men vi har ju inte förberett någon översättning”. ”..och..och…hallå! Samma saker sägs även på svenska. Så det är lugnt.”

IMG_4937

Mmm. Lugnt. Ett tag. Sen krockar jag nästan med Carola som tar olika selfies till Efter 10’s instagramkonto. Hon tar om och hon tar om. Och mitt i korridoren står hon.

Sändningen går hur bra som helst. Malou är förberedd, lugnet själv och det blir ett bra samtal. Oerhört fin stämning när skådespelarna börjar. Foad Arbabis musik sprider värme i hela studion. Kolla hela intervjun här.

Sen är det bara att samla ihop alla grejer och kasta sig till teatern för att köra ett genrep inför fullsatt salong. Hitta nån slags lunch och sedan in på scen.

TV4_4994

Jag minglar runt lite bland publiken som samlats i foajén, de flesta är skolungdomar. Athena är också med och efter ett tag kommer en tjej fram och säger. ”Jag heter också Athena. Jag pratar också persiska”. Jag blir alldeles varm av sådana publikmöten, när det blir så tydligt att unga människor känner att detta är för dem. Redan i foajén är den  här föreställningen är i dialog med och för dem.
Farnaz och skådespelarna kommer ut efter ett tag och samlar publiken. ”Detta är en dikt. Alltså ingen traditionell pjäs, med en handling eller början eller slut. Tänk inte att ni ska förstå, utan bara uppleva. Och känna”. Detta, förstår jag efteråt, är nyckeln till hela teaterföreställningen Vitsvit.

På kontoret bokas det biljetter. Inslaget på TV4 gjorde att telefonerna började ringa. Snart finns det faktiskt inga kvar.
Vi går igenom tidsschemat och vem som gör vad inför morgondagens seminarium ”Döden och annat elände”. Ja, du läste rätt:
1. Det handlar om döden.
2. Vi har passat på att klämma in ett mastigt heldagsseminarium MITT I PREMIÄRVECKAN parallellt med repetitioner och att SVT kommer hit för reportage.

AU-möte. Kommunikationsmöte. Produktionsmöte. Uppstartsmöte. Unga Klaramöte. Visionsmöte. Vi har möte om när vi kan hitta datum och tid för dessa möten. Jiiiiiiz.

Onsdag. Idag är foajén fylld av en brokig skara professorer, Unga Klaravänner, yrkesverksamma inom äldreomsorg, forskare och studenter. Seminariet är det viktiga startskottet för vårt nästa projekt som gått under arbetsnamnet 2plus2. Det ska göras en pjäs för de som är 2 år och de som kanske har 2 år kvar att leva. Därför börjar vi med en djupdykning i det ”lilla” ämnet livet och döden, genom att bjuda in experter inom palliativ medicin och vård. Det var vansinnigt intressant och detta ska jag skriva mer om när premiäryran har lagt sig.

På eftermiddagen kommer SVT’s Kulturnyheterna för att göra reportage. Finns att titta på här.

Genrep både onsdag och torsdag kväll.

Idag, fredag, är det premiär av Vitsvit. Spark! Till ALLA – vi har jobbat hårt, härligt och innerligt med den!
En helt vanlig premiärvecka är snart till ända.

 

 

 

Translate